Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
30-06-2008

Reclassering: Teruggeven van een plaats in de maatschappij

Peter van der Laan benoemd tot bijzonder hoogleraar Reclassering

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft Peter van der Laan (1954) per 1 juli benoemd tot bijzonder hoogleraar Reclassering. De leerstoel Reclassering maakt het mogelijk onderzoek in de criminologie en strafrecht te combineren en toe te passen op de dagelijkse praktijk van de maatschappelijke veiligheid. Van der Laan zal zich richten op het versterken van de kwaliteit, effectiviteit en professionaliteit van de reclassering .

Reclassering Nederland is blij met de benoeming van de hoogleraar. Algemeen directeur Sjef van Gennip: "Het is een ongelooflijke stap voorwaarts om nut en noodzaak van het reclasseringswerk over het voetlicht te brengen." Hij noemt de benoeming een erkenning voor alle reclasseringsmedewerkers dat hun vak een wetenschap in ontwikkeling is. De Nationale Reclasserings Actie (NRA) heeft de leerstoel financieel mogelijk gemaakt.

Van der Laan studeerde orthopedagogiek aan Rijksuniversiteit Leiden, waarna hij in 1991 aan de VU promoveerde op zijn proefschrift Experimenteren met alternatieve sancties voor jeugdigen . Hij deed in diverse functies onderzoek op het terrein van jeugdbescherming, criminaliteit en het (jeugd)strafrecht en werkt sinds 1999 bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving. Ook is hij bijzonder hoogleraar Sociaal pedagogische hulpverlening bij de UvA.



Vrije Universiteit Amsterdam