Politie Groningen

Maandag 30 juni 2008

Provincie Groningen, 30-06-2008

Groningen: pizzakoerier overvallen

Een 20-jarige pizzakoerier uit Groningen is zondagavond op de Noorderspoorsingel overvallen. De man moest een pizza bezorgen in de wijk de Hoogte. Hij werd vervolgens door een onbekende man gewenkt. Het slachtoffer was in de veronderstelling dat de man hem iets wilde vragen. Op dat moment pakte de betreffende man een scherp voorwerp en hij eiste geld. De pizzakoerier gaf hierop een geldbedrag af. De overvaller ging er op zijn scooter en met de buit vandoor. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: man bij huis van geld beroofd

Een 63-jarige man uit Groningen is zaterdagavond bij zijn woning in de wijk de Wijert-Zuid overvallen. De Stadjer kwam met de dagopbrengst van zijn restaurant thuis. Vervolgens werd hij door twee donkergetinte mannen benaderd. Eén van de mannen griste vervolgens een plastic tas met daarin de dagopbrengst uit zijn handen. De mannen gingen er vandoor. De politie beschikt over een signalement van de daders. Zij stelt een onderzoek in.

Groningen: Duitser rijdt onder invloed

De politie heeft zondagnacht in de Regentessestraat een 58-jarige automobilist uit Rostock (D) aangehouden voor rijden onder invloed. De Duitser werd in zijn auto gecontroleerd, omdat een getuige het vermoeden had dat de bestuurder onder invloed verkeerde. Tijdens de controle bleek na een blaastest dat de verdachte te diep in het glaasje had gekeken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de man 1,6 promille alcohol in zijn bloed. Na overleg met de officier van justitie werd een geldboete van 1050 euro en een rijverbod van acht uren opgelegd. De verdachte betaalde de geldboete.

Stadskanaal: wielen en accessoires gestolen

Op een bedrijventerrein aan de Tinnegieter in Stadskanaal zijn afgelopen weekend enkele wielen en accessoires van autos verwijderd. Een man kwam zondagmiddag kijken naar een auto en merkte op dat een wieldop weg was. Toen hij verder keek op het terrein bleek dat er meer voertuigen goederen waren meegenomen. Hij informeerde de politie. De politie doet onderzoek.

Harkstede: beginnend bestuurder onder invloed

De politie heeft zondagnacht een 18-jarige automobilist uit Veendam aangehouden. Agenten reden over de Schout Poelmaweg in Harkstede toen ze in een bocht een personenauto zagen staan met de alarmlichten aan. De bestuurder verklaarde dat hij tegen de stoep was gereden en daardoor een klapband had gekregen. Agenten vertrouwden het niet en onderwierpen de Veendammer aan een blaastest. Hij bleek onder invloed van alcohol achter het stuur te hebben gezeten. Op het politiebureau bleek dat de beginnend bestuurder ruim 1,0 promille alcohol in zijn bloed had. De jongeman, die pas enkele maanden in het bezit is van een rijbewijs, kon direct afstand doen van zijn roze pasje. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: aanhangwagen gestolen

Een 22-jarige man uit Hoogezand is zondagmorgen aangehouden op verdenking van het stelen van een aanhangwagen. De 26-jarige eigenaar zag in de vroege ochtend dat zijn aanhanger, die aan het Beneden Westerdiep in Veendam geparkeerd stond, zomaar door een onbekende werd meegenomen. Hij informeerde de politie en gaf een goede omschrijving. In Muntendam zagen agenten de auto van de verdachte aan de Kromme Elleboog staan. Navraag leerde dat de man mogelijk zou verblijven in een woning in de omgeving. Dit bleek te kloppen. De Hoogezandster is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Appingedam: verkeerscontrole

Bij een verkeerscontrole in de omgeving van Appingedam heeft de politie zondagmiddag tientallen automobilisten en motorbestuurders gecontroleerd. Er werden 21 bekeuringen uitgedeeld. In zes gevallen droegen de motorrijders geen goedgekeurde helm. Vijf bekeuringen werden uitgedeeld omdat ruiten met folie te donker waren gemaakt. De andere boetes werden gegeven voor technische gebreken of het veroorzaken van gevaar op de weg.

Appingedam: man wil fiets stelen

Een 41-jarige inwoner van Oosterwijtwerd zag het zondagmiddag allemaal niet meer zo helder. Hij stond in de Oude Kerkstraat in Appingedam te rommelen aan een fiets. Toen agenten dat zagen vroegen ze hem waar hij mee bezig was. De man, die onder invloed van alcohol was, vertelde dat hij zijn fiets wilde pakken. Hij was ervan overtuigd dat de fiets waar hij bij stond van hem was. De sleutels pasten echter niet en ook bleek de fiets aan een ander rijwiel vast te zitten. Agenten adviseerden de man weg te gaan en bleven van een afstandje toekijken. De Oosterwijtwerder pakte de fiets op en riep de dienders of ze hem nog even wilden helpen. Hierbij schold hij de dienders meerdere malen uit. De dronkeman is vervolgens aangehouden en kon zijn roes uitslapen in het cellencomplex in Groningen.

Grijpskerk: aangehouden na bedreiging

Een 65-jarige inwoner van Grijpskerk is zondagavond in zijn woonplaats aangehouden. De verwarde man dreigde een 41-jarige bezoeker te slaan met gereedschap en sloot deze bovendien op in een schuurtje. Een buurtbewoner stak de helpende hand toe. Ook deze werd bedreigd. De verdachte probeerde zich in een steegje in de Herestraat te verschansen, maar werd ontdekt. Agenten hebben de Grijpskerker meegenomen naar het politiebureau. Hij is ingesloten.

Marum: motorcoureur jakkert levensgevaarlijk door dorp

De politie heeft zondagnacht een 20-jarige motorrijder uit Nuis aangehouden. Agenten zagen de man zonder kentekenplaat rijden op de Noorderweg bij Marum en wilden hem staande houden. De jongeman weigerde het stopteken en ging er met hoge snelheid vandoor. Agenten gingen de achtervolging in, maar staakten hun poging toen de verdachte met snelheden van 120 km/u door Marum reed. Agenten zagen de man enkele minuten later in de berm liggen van de Oudeweg in Nuis. Hij was onderuit gegaan en had lichte verwondingen. De coureur is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Hij bleek niet in het bezit van een motorrijbewijs. De motor is voor onderzoek in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: toezicht waterverkeer

De politie heeft afgelopen weekend op diverse plaatsen in de provincie Groningen toezicht gehouden op het water. Zowel in de omgeving van het Lauwersmeer alsook in de omgeving van de Blauwe Stad hadden alle bootbestuurders en vissers hun zaken in orde. Watersporters lieten weten het op prijs te stellen dat de politie zichtbaar op het water aanwezig was.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zondag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Nieuwe Pekela, Provincialeweg N366: aantal geregistreerde voertuigen: 778, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 119 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Tjuchem, Rijksweg N33: aantal geregistreerde voertuigen: 2051, aantal overtredingen: 19, hoogst gemeten snelheid: 124 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.