Koninklijke bibliotheek

Over de KB

Bouwtekeningen van Rotterdam geconserveerd en gedigitaliseerd

Den Haag, 30 juni 2008 - Op 14 mei 1940 vielen Duitse bommen op Rotterdam. Daarmee ging niet alleen het hart van de stad, maar ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Rotterdam verloren. In het archief van de Bouwpolitie Rotterdam (1861-1895) van het Gemeentearchief Rotterdam bevinden zich prachtige, 19de-eeuwse bouwtekeningen, deels in kleur, met veel details van de vooroorlogse Maasstad. Deze kwetsbare tekeningen worden nu met subsidie van Metamorfoze geconserveerd en gedigitaliseerd. Voor wie wil weten hoe het Rotterdam van Pietje Bell en zijn tijdgenoten er moet hebben uitgezien, zijn deze tekeningen binnenkort digitaal beschikbaar!

De beoordelingscommissie Metamorfoze heeft onlangs ruim 1,5 miljoen euro subsidie toegekend voor de conservering en digitalisering van in totaal 13 archieven en collecties. Naast het bovenstaande archief kregen nog verschillende andere bijzondere projecten Metamorfoze-subsidie:

Dat Nederland in de 17de eeuw New York (toen nog Nieuw Amsterdam) heeft ingeruild voor Suriname, is deel van ons collectieve geheugen. Maar lang niet iedereen weet dat deze `deal' één van de vredesbepalingen was van de Vrede van Breda, die het einde van de Tweede Engelse Oorlog betekende. Het oud-stadsarchief van Breda (1624-1667) toont hoe Breda die eeuw oorlog en vrede heeft doorstaan. Het ernstig door inktvraat bedreigde archief wordt nu met Metamorfozesubsidie geconserveerd en gedigitaliseerd.

In 1951 leidde een rechtzaak waarin een dierenarts voor een Fries kantongerecht weigerde in het Nederlands te antwoorden, tot een demonstratie. De demonstratie liep uit de hand en ontaardde in vechtpartijen tussen demonstranten en de politie. Het resultaat van de rechtzaak was dat het Fries sindsdien wordt erkend als tweede rijkstaal. Het door verzuring bedreigde dossier van deze zaak bevindt zich in het archief van het gerechtshof Leeuwarden, dat wordt bewaard in Tresoar, in Leeuwarden.

De Nederlandse sterrenkunde staat sinds de 19de eeuw aan de wereldtop. Leidse astronomen en de Leidse Sterrewacht speelden en spelen daarin een belangrijke rol. De collectie van de Leidse Sterrewacht in de Universiteitsbibliotheek Leiden bevat naast veel materiaal van de grote astronomen (Kaiser, De Sitter) ook correspondentie met andere wetenschappers, waaronder Einstein en Ehrenfest. De collectie geeft een goed beeld van de opkomst en bloei van de Nederlandse astronomie in de 19de en 20ste eeuw.

Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed wordt gecoördineerd door de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief en gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het programma bindt de strijd aan met verzuring en andere vormen van autonoom papierverval: inktvraat en kopervraat.