SGP


30 - 06 - 08 | Defensie moet veteranen ondersteunen

De SGP wil dat Defensie militairen gaat helpen die na hun periode bij de krijgsmacht teruggaan naar het land waar ze hebben gevochten om daar humaniraire hulp te
verlenen.
Die suggestie doet de SGP in het overleg met de regering over het veteranenbeleid.
Uit onderzoek blijkt dat steeds meer veteranen zich na hun Defensietijd inzetten voor humanitaire hulpprojecten. SGP-kamerlid Van der Staaij vindt dat positief. Het is goed voor eventuele traumaverwerking, betrokkenen zijn goed gemotiveerd en ze kennen het gebied. Alleen al die feiten zouden voor Defensie genoeg moeten zijn om deze veteranen te faciliteren.

________________________________________

NO veteranenbeleid
30 juni 2008
Van der Staaij

Veteranenbeleid
Allereerst dank voor de heldere, goed gedocumenteerde voortgangsrapportage inzake het veteranenbeleid. Uit de notitie blijkt dat de positie van veteranen serieus wordt genomen, en zo hoort het ook. Uit de aandacht en zorg die wordt besteed aan veteranen kan immers worden afgeleid welke waardering zij vanuit de samenleving ontvangen voor hun bewezen diensten. Een erezaak, zogezegd. Mijn fractie is ook blij, dat de erkenning van en de waardering voor veteranen in de samenleving is toegenomen, zoals uit de notitie helder blijkt.

Zorgaanbod
Voorzitter. Ik wil binnen mijn korte spreektijd de vinger leggen bij het zorgaanbod voor veteranen. Vorig jaar is het Landelijk zorgsysteem voor Veteranen van de grond getild. Vanuit het grondvlak hoor ik nog met enige regelmaat, dat de zorg voor Veteranen de nodige verbrokkeling kent. Bijna 20 organisaties houden zich bezig met de zorg voor veteranen. Wat valt hier nog meer te winnen aan afstemming, bundeling en samenwerking? Biedt het gesloten convenant tussen al deze instellingen voldoende waarborg om verbrokkeling en onnodige bureaucratie te voorkomen? Kan hier nog een slag worden gemaakt?

Nazorg
Een ander zorgpunt wat ik wil noemen, is dat het blijkbaar nog steeds heel lastig is om veteranen die zorg nodig hebben ook daadwerkelijk daarmee te bereiken. Veel veteranen hebben feitelijk nazorg of iets dergelijks nodig, maar krijgen die om allerlei redenen niet. Het blijkt heel moeilijk te zijn om dergelijke personen op te sporen. Op welke wijze zou het Veteranenregistratiesysteem daartoe verder verbeterd kunnen worden?

Humanitair
Voorzitter. Het trof mij in positieve zin, dat steeds meer veteranen zich inzetten voor humanitaire projecten in landen waar ze als militair dienden (rapport-Lardenoye c.s.). Dit is een heel positieve ontwikkeling. De militairen hebben kennis van het gebied, zijn erg gemotiveerd en ze hebben vaak kennis van bijvoorbeeld explosieven, wat in conflictgebieden van pas komt, etc. Bovendien blijkt dit ook goed uit te pakken voor de verwerking van bepaalde traumatische ervaringen. Ik vind dit voldoende reden om er bij de staatssecretaris op aan te dringen om dergelijke projecten mede vanuit Defensie te faciliteren. Ik begreep dat de staatssecretaris hierop enigszins afhoudend heeft gereageerd en heeft aangeduid dat hij geen concrete rol voor Defensie zag. Ik begrijp deze insteek niet zo goed. Er liggen toch tenminste verschillende concrete mogelijkheden voor Defensie, bijvoorbeeld in de sfeer van het nazorgtraject, voorlichting, een financiële bijdrage, etc.? (Evt. motie)

Ervaring
Tot slot een informatieve vraag. Wij kennen in ons land heel veel veteranen, ook steeds meer jongere. In hoeverre wordt de schat aan kennis en ervaring die in deze groep ligt besloten benut voor de Defensiebelangen? Wordt deze potentie benut, juist wellicht in een tijd van grote personeelskrapte binnen Defensie?

Dank u wel

Defensie moet veteranen ondersteunen