Apenheul


30 06 2008

Eindelijk baby bij rode titi's

Nieuwe aanwinst

Naast alle andere geboortes is in Apenheul ook een rode titi geboren! Dat is heel bijzonder: er worden maar weinig rode titi's in dierentuinen geboren. In de Europese dierentuinen leven slechts 35 titi's. Dit maakt het erg lastig om geschikte koppeltjes samen te stellen, laat staan succesvolle fokkoppels. Titi geboortes behoren dan ook tot zeldzame gebeurtenissen en kwamen in Nederland tot 2002 ook niet voor. In dat jaar is de eerste titibaby, Vida, in Apenheul geboren.

Toen Vida oud genoeg was heeft ze gezelschap gekregen van haar huidige man Pasco uit een Franse dierentuin. Kort na zijn aankomst in Apenheul werden de twee apen aan elkaar voorgesteld en het was liefde op het eerste gezicht. In een mum van tijd deelden zij hun nachthok en sliepen zij met de staarten in elkaar gedraaid - zoals titi's dat horen te doen. Dat het zo goed klikt tussen de twee is wel erg prettig: titi's sluiten, net als dwergaapjes, een 'huwelijk' dat voor het leven duurt. Alhoewel de dieren overdag ook af en toe rusten met de staarten in elkaar gedraaid, zullen de meeste bezoekers het aandoenlijke schouwspel van de in elkaar gedraaide staarten niet vaak zien. Wel zijn de afdrukken in de wollige staarten goed te zien.

Gelukkig klikte het wel tussen de twee, maar Vida had een tijd nodig voordat ze doorhad wat het moederschap inhoudt. Na een aantal tegenvallende jaren is nu dan eindelijk een gezonde baby geboren! Bij rode titi's helpt ook de vader mee met de opvoeding van de baby. Pasco draagt de baby dus ook vaak bij zich. Bij goed weer gaan de ze in Apenheul iedere dag naar buiten. Het zijn rustige dieren en vallen niet direct op in de bomen rond het hoofdgebouw van Apenheul. Daar delen ze hun bos met andere soorten apen, met mooie namen als witgezicht saki en goudkop leeuwaapje.