De Nederlandse Bank


DNB Magazine juni 2008: Wie is schuldig aan de voedselcrisis?

Persbericht

Details persberichtDatum 30 juni 2008

De flink gestegen voedselprijzen bedreigen wereldwijd miljoenen mensen in hun voortbestaan. Deskundigen buitelen over elkaar heen om de schuldigen aan te wijzen. Zijn het de vleeseters, de afnemers van biobrandstof, of toch de beleggers in voedsel? DNB Magazine van juni behandelt de voedselcrisis in elf vragen en antwoorden.

In deze uitgave van het magazine ook DNB-president Nout Wellink over de winst van Bazel II, de toezichteisen waaraan banken sinds begin dit jaar moeten voldoen. Net te laat, aldus sommige analisten: was het pakket maatregelen eerder ingevoerd, dan hadden we geen kredietcrisis gehad. Wellink gaat dit te ver: de crisis zou hooguit minder diep zijn geweest. Neemt niet weg dat dankzij Bazel II risico´s beter zijn in te schatten, ook al 'zal er vroeger of later wel weer een crisis komen'.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Europese Centrale Bank schreef Nelleke Noordervliet voor het magazine een essay over het 'vreemde bouwwerk dat Europa heet'. Verder in dit nummer een afscheidsinterview met DNB-directeur Flip Klopper en een verslag van het JongDNB-seminar over creatieve economie.