Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Ontwikkelingen AI-uitbraak in het VK en terugblik op MKZ-uitbraak in VK najaar 2007

30 juni 2008 - kamerstuk

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2008/1259 juni 2008 30 onderwerp bijlagen

Ontwikkelingen AI-uitbraak in het VK en terugblik op MKZ-uitbraak in VK najaar 2007
Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de actuele ontwikkelingen rond vogelgriep (AI) en de ervarin- gen die zijn opgedaan tijdens de dreiging van de insleep van mond-en-klauwzeer (MKZ) in het Verenigd Koninkrijk (VK) in het najaar van 2007. Laatstgenoemd onderwerp vloeit voort uit mijn toezegging in de brief van 23 november 2007 over de paraatheid van de crisisorganisatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de verschillende samenwerkende organisaties in de veterinaire infrastructuur (Kamerstuk II, 2007-2008, 28 474, nr. 14).

Vogelgriepuitbraak in het Verenigd Koninkrijk juni 2008 Op 4 juni 2008 en is in het VK (Oxfordshire) hoogpathogene vogelgriep van het type H7N7 vastgesteld. De uitbraak vond plaats op een bedrijf met circa 25.000 leghennen met vrije uitloop. De Britse autoriteiten hebben meteen de nodige maatregelen getroffen om de besmetting te bestrijden, zoals die in de Europese bestrijdingsrichtlijn zijn vastgelegd.

In Nederland heb ik direct na de bevestiging van deze uitbraak een extra reiniging en ontsmetting ingesteld voor vervoersmiddelen die in het VK broedeieren en pluimvee

hebben vervoerd. Ook heb ik een traceringsonderzoek uitgevoerd voor de diertransporten die de laatste weken vanuit het VK in Nederland zijn geïmporteerd. Hieruit bleek dat er geen sprake was van insleep van vogelgriep. Daarnaast heb ik een 100% bestemmings- controle ingesteld voor levend pluimvee dat afkomstig is vanuit een zone van 100 km rond het Engelse bedrijf.
Bovenstaande maatregelen gelden tot de Europese Commissie bekend maakt dat het beschermings- en toezichtsgebied in het VK ingetrokken wordt. Er is geen afschermplicht

ingesteld voor het gehouden pluimvee met vrije uitloop. Uit een analyse van SOVON- vogelonderzoek blijkt dat in deze tijd van het jaar geen vliegbewegingen richting Nederland plaatsvinden. In juni is het broedseizoen volop in gang en de vogels zijn dan gebonden aan hun territorium.

Aanpak van MKZ-dreiging najaar 2007 Terugblikkend op de aanpak van de MKZ-dreiging meen ik te mogen zeggen dat het ministerie slagvaardig en juist heeft gehandeld om de insleep van MKZ te voorkomen.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 30 juni 2008 VD. 2008/1259 2

Duidelijk is dat de ervaringen met diverse dierziekte-uitbraken in de afgelopen jaren zich terugbetalen. Ook hebben het programma van opleidingen, oefeningen en het beleids- draaiboek MKZ hun nut bewezen.

Door het betrokken bedrijfsleven is aangegeven dat de communicatie over de genomen maatregelen over het algemeen goed is verlopen. In bepaalde gevallen, zoals bij het nemen van maatregelen bovenop die van het beleidsdraaiboek MKZ en het nemen van maatregelen die afwijken van die in omringende landen, had men behoefte aan meer informatie-uitwisseling. Om het draagvlak voor de aanpak van de dierziektebestrijding te behouden, zal ik mij inzetten om betrokken partijen in dit soort situaties zo goed mogelijk te betrekken en te informeren.

In afwijking van omringende landen heb ik na beide MKZ-uitbraken in de VK (3 augustus en 12 september 2007) vrijwel direct een vervoers- en verzamelverbod voor evenhoevigen (runderen, schapen, geiten en varkens) ingesteld. Ik had goede redenen voor het nemen van deze voorzorgmaatregel, die aanvullend was op de maatregelen uit het beleids- draaiboek MKZ, en ik heb uw Kamer daarover uitgebreid geïnformeerd (onder andere Kamerstuk II, 2006-2007, 27 622, nr. 133). Omdat ik in toekomstige soortgelijke situaties vermoedelijk weer zo zal handelen, ben ik voornemens om bij onduidelijkheden in de tracering het vervoers- en verzamelverbod voor evenhoevigen in het beleidsdraaiboek MKZ als optionele maatregel op te nemen. Dit geeft aan alle partijen de gewenste duidelijkheid. Dit laat onverlet dat een beleidsdraaiboek een hulpmiddel blijft, omdat in crisissituaties altijd een zeker maatwerk vereist is.

Om het risico van insleep te beperken, was het cruciaal dat snel alle geïmporteerde dieren uit het VK in beeld waren. Het traceringsonderzoek is goed verlopen, maar kostte enige tijd, omdat er veel diertransporten vanuit het VK, niet alleen rechtstreeks, maar ook via andere lidstaten naar Nederland hadden plaatsgevonden. Om de gevolgen van bescher- mingsmaatregelen zoveel mogelijk te beperken, zal ik in overleg met de sector onder- zoeken of de gegevensuitwisseling via het Europese systeem TRACES en het Nederlandse identificatie en registratie (I&R)-systeem op onderdelen kan worden verbeterd. Ook heeft de vernieuwing van het huidige I&R-systeem voor schapen en geiten hoge prioriteit.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --