Gemeente Anna Paulowna


080702 Wmo-soap aflevering 9 - De zoete inval
Afbeelding1.jpg

(verhalenserie over de Wet maatschappelijke ondersteuning)

Soms weet oma Karla best waarom ze tijdelijk in verpleegtehuis De Zoete Inval woont. Ze wordt onderzocht om te kijken hoe het met haar bovenkamer gesteld is. Maar veel vaker gaat de realiteit aan haar voorbij. Dan zit ze maar stilletjes voor zich uit te kijken en wacht op een bekend gezicht. Zoals dat van opa Karel, die net binnenkomt. ,,Dag meissie, zegt hij zacht en plant een zoen op haar wang.

Samen drinken ze koffie en Karla smult van de gevulde koek die haar schat uit zijn jaszak tovert. Nee, aan haar eetlust mankeert niets, verzucht Karel. Hij maakt zich ernstige zorgen. Thuis was het al geen doen meer. Zijn Karla besloot vaak onverwacht om een ommetje te gaan maken of vergat na het koken de gaspitten uit te doen. Kijk, aan haar manische depressiviteit was hij gewend. Maar nu ook de geestelijke ouderdom toeslaat, weet hij het even niet meer.

Hij heeft net twee moeilijke gesprekken achter de rug. Eerst bij het Wmo-loket, waar hij heeft verteld dat zijn vrouw niet meer in staat is haar eigen beslissingen te nemen. Samen met de medewerkster heeft hij uitgeplozen wat de mogelijkheden zijn. De lastige termen zijn één voor één ontrafeld. Want er is een wereld van verschil in de juridische betekenis. Mentorschap gaat bijvoorbeeld alleen over de beslissingen over verzorging, verpleging of behandeling. Onderbewindstelling betekent dat de financiële beslissingen door iemand anders genomen worden. De derde maatregel is ondercuratelestelling. Dat is voor mensen die op financieel en persoonlijk vlak geen beslissingen meer kunnen nemen. Natuurlijk maken ze bij het Wmo-loket geen keuze hierin. Dat moet hij zelf doen en bij de rechtbank aanvragen. Maar hij is uitstekend van informatie voorzien. Het tweede gesprek was met de deskundigen in het verpleegtehuis. De boodschap was geen verrassing voor hem, maar daarom niet minder pijnlijk. Zijn meissie komt niet meer naar huis. Haar geestelijke vermogens hollen achteruit en het is, zeker vanwege de combinatie van aandoeningen, onmogelijk om haar thuis te blijven verzorgen. Na 55 jaar huwelijk komt dat hard aan. Ze zijn met elkaar vergroeid, hij wil niet van haar gescheiden leven!

Nu kijkt hij naar zijn Karla waar hij een heel leven mee heeft gedeeld. Hoe kun je nu één oude boom verkassen en de andere niet. Ze delen toch hun wortels. Dan zegt Karla iets waardoor Karel in de gaten krijgt dat het voor hem erger is dan voor haar. ,,Zeg Karel, het loopt maar af en aan hier door mijn huis, het lijkt echt wel de zoete inval. Karla is voortaan overal thuis. Met zijn eeuwige optimisme kiest Karel spontaan één van de woonvormen die hij met het verpleegtehuis heeft doorgenomen. Een woongroep, dat lijkt hem voor Karla de beste omgeving. Daar heeft ze in ieder geval nog voldoende omhanden. Samen met een zestal anderen bestieren ze daar onder begeleiding nog hun eigen huishoudinkje. ,,Want aan haar handen mankeert ze ook niets. Hij redt zich wel, zo lang zijn meissie maar gelukkig is. Maar hoe gaat hij deze boodschap aan zijn dochter Dorien brengen.

Praktische informatie

Door de Wmo is de gemeente verantwoordelijk geworden voor het verstrekken van informatie over psychische beperkingen. Volgende keer krijgt u informatie over het reilen en zeilen bij een Wmo-loket.