Stoppen met roken vaak kansloos

30/06/2008 13:22

MediaAdvice

"Nicotinevervangers vergroten kans op succesvol stoppen"

Utrecht, 30 juni 2008 - Rokers die willen stoppen met roken, hebben een veel grotere kans op succes als zij gebruik maken van nicotinevervangers in vergelijking tot stoppen zonder hulpmiddelen. Dat wordt bevestigd in een nieuwe review in 'The Cochrane Collaboration'. Van alle rokers die op wilskracht alleen ('cold turkey') proberen te stoppen, is na één jaar maximaal 3% gestopt. Maar door gebruik van nicotinevervangers, lukt het - afhankelijk van het gekozen hulpmiddel - tot wel 20% van alle rokers om na 1 jaar nog steeds gestopt te zijn met roken. Mignon van der Westerlaken, apotheker en director Regulatory Affairs Northern Europe van GlaxoSmithKline Consumer Healthcare: "Uit de review blijkt wederom dat van de ene op de andere dag stoppen met roken, zonder gebruik te maken van nicotinevervangers, niet erg kansrijk is. Echter, tweederde van alle rokers probeert het wel op die manier. Geleidelijk afbouwen van de nicotineverslaving door het gebruik van nicotinevervangers, denk aan zuigtabletten of pleisters, blijkt aanzienlijk effectiever."

Rond 1 juli, als het rookverbod in de horeca van kracht wordt, zullen naar schatting 340.000 rokers een stoppoging ondernemen (bron: KWF/Hartstichting/Stivoro). Van der Westerlaken: "Als deze mensen 'cold turkey' stoppen met roken, dan zou dat na een jaar maximaal 10.000 gestopte rokers opleveren. Met de ondersteuning van bijvoorbeeld nicotine zuigtabletten, zouden na een jaar een kleine 70.000 rokers nog steeds gestopt kunnen zijn. Dat is bijna zeven keer zoveel, een enorm verschil."

Nicotineverslaving heeft te maken met receptoren in de hersenen die om nicotine vragen. De nicotine bindt zich aan deze receptoren. Wanneer nicotine zicht bindt, stimuleert dit de hersenen om dopamine te produceren. Deze stof geeft een sterk gevoel van voldoening na het roken. Van der Westerlaken: "Bij een plotseling gebrek aan nicotine - dus als je stopt met roken - gaan deze receptoren in de hersenen zich als het ware gedragen als 'beesten', die schreeuwen om nicotine en wat je dus voelt als een sterk verlangen toch een sigaret op te steken. De wilskracht van de roker wordt daarmee ondermijnd en 97% van de rokers vervalt daarom binnen een jaar weer in het oude rookgedrag. En lukt het ze niet om te stoppen."

Een behandeling met nicotinevervangers, waarbij de hoeveelheid nicotine die iemand binnenkrijgt geleidelijk wordt afgebouwd, blijkt dus veel effectiever. Van der Westerlaken: "Rokers zijn zich vaak niet bewust van de fysieke verslaving. Ze denken: ik ben zelf begonnen, dus ik moet ook zelf op wilskracht kunnen stoppen. Maar ze vergeten dat hun lichaam ondertussen wel gewend is geraakt aan nicotine. Door gebruik van nicotinevervangers heb je een grotere kans om in 10 tot 12 weken voorgoed van het roken af te zijn. Dat zijn voor rokers zeer hoopvolle bevindingen."





http://www.mediaadvice.nl