Gemeente Dalfsen

Samenwerking beveiliging bedrijfsterrein Nieuwleusen

30-06-2008

De gemeente Dalfsen, de politie, de brandweer en de Industrie Kombinatie Nieuwleusen hebben de handen ineengeslagen om de huidige vorm van collectieve beveiliging op het bedrijfsterrein in Nieuwleusen verder uit te breiden.

Dalfsen - De gemeente Dalfsen, de politie, de brandweer en de Industrie Kombinatie Nieuwleusen (IKN) hebben de handen ineengeslagen om de huidige vorm van collectieve beveiliging op het bedrijfsterrein in Nieuwleusen verder uit te breiden. De samenwerking wordt officieel vastgelegd door de ondertekening van een convenant.

Aanleiding vormde de zorgwekkende toename van het aantal bedrijfsinbraken in de gemeente Dalfsen. Uit het Lokaal Criminaliteits- en Veiligheidsbeeld 2007 blijkt dat in 2006 het aantal gevallen van diefstal/inbraken bij bedrijven is verdrievoudigd (van 28 naar 85 geregistreerde gevallen). De gemeente Dalfsen en het politieteam Dalfsen-Ommen hebben daarom het initiatief genomen om een enquête te houden onder ondernemers.

Het doel van het onderzoek was onder andere inzicht te geven in de vraag of bij de in de gemeente gevestigde bedrijven belangstelling is voor (een vorm van) collectieve beveiliging. De belangstelling was relatief gezien het grootst op het bedrijfsterrein in Nieuwleusen (in het bijzonder De Grift), waar het merendeel van de aan het onderzoek deelgenomen bedrijven interesse heeft. Veel van deze bedrijven doen nu al veel doen aan collectieve beveiliging en geven aan dit te willen uitbreiden; in de vorm van cameratoezicht (openbare weg en panden) en het verder samenwerken aan brandpreventie.

Gemeente, politie, brandweer en ondernemers, verenigd in de IKN, hebben besloten gezamenlijk uitvoering te geven aan deze wens van de bedrijven. De samenwerking wordt vastgelegd in een convenant. Het bedrijfsterrein in Nieuwleusen dient als pilot. Bij gebleken resultaten kunnen andere bedrijfsterreinen in de gemeente aanhaken.