Gemeente Arnhem

Arnhem volop mee in Nationale Waterstof Coalitie (20-06-2008) Arnhem doet mee in de Nationale Waterstof Coalitie die de steden Amsterdam en Rotterdam oprichten. In een brief aan het kabinet hebben deze steden donderdag aangekondigd dat zij ondernemingen, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, overheden en organisaties willen samenbrengen om waterstof op grote schaal tot ontwikkeling te brengen als schone en duurzame energiedrager. Aan het kabinet wordt gevraagd om waterstof op de Innovatieagenda te zetten. Arnhem sluit zich van harte aan bij het initiatief.
Arnhem heeft een actief Waterstof Netwerk van kennisinstellingen, die als pionier optreden, en van ondernemingen die de kern vormen van de maakindustrie voor waterstof- en brandstofceltechnologie (voor de omzetting van waterstof in energie). Daarnaast verbindt Arnhem de Randstad met de (ook) waterstofactieve deelstaat Noordrijn-Westfalen. In Arnhem is ook het eerste hogeschool-waterstoflaboratorium gevestigd en gaat in 2009 het eerste openbare waterstoftankstation van ons land open.

De gemeente Arnhem verwacht dat ook andere overheden, bedrijven en kennisinstellingen in de regio grote interesse zullen tonen om mee te doen aan de Nationale Waterstof Coalitie. Het gaat onder meer om de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN-Automotive, beheerder van het test- en ontwikkel-waterstoflab), de KEMA, de bedrijven HyGear (waterstofgeneratoren), NedStack (brandstofcellen) en Silent Motors (aandrijfsystemen voor waterstofvoertuigen) en ingenieursbureau Cumae dat het House of Energy bouwt. Dat wordt, zoals minister Jacqueline Cramer (VROM) onlangs zei tijdens een ondernemersbijeenkomst, misschien wel meest energiezuinige kantoorgebouw van Nederland. In deze bijeenkomst noemde de minister Arnhem van oudsher de energiehoofdstad van Nederland, die zich nu ook als waterstofstad presenteert mede door de aanwezigheid van waterstofbedrijven en kenniscentra en door een actieve lokale overheid.

Mee voorop
Arnhems wethouder Rita Weeda heeft over de vorming van de Nationale Waterstof Coalitie al gesproken met haar Amsterdamse collega Marijke Vos. Rita Weeda: Dit initiatief kan een stroomversnelling teweeg brengen: aan de ene kant door de technologie te vervolmaken, aan de andere kant om waterstof op grote schaal in de praktijk te gaan gebruiken. Waterstof biedt grote kansen en staat voor grote uitdagingen. Waterstof is schoon en duurzaam en draagt bij aan het milieu en klimaat. Ik ben blij dat de grootste steden het voortouw nemen. Arnhem gaat volop méé in de nationale coalitie!