Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 30 juni 2008

Hivos en UvA slaan handen ineen met kennisprogramma

Deuren openen in gesloten maatschappijen

Hivos, het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking, en de Amsterdam School for Social science Research (ASSR) van de Universiteit van Amsterdam starten op 1 juli 2008 een samenwerkingsverband. Het doel van deze samenwerking is kennis te genereren over de rollen en kansen van burgerorganisaties in democratiseringsprocessen in zogeheten gesloten maatschappijen, waaronder West-Azië.

In het bijzonder richt het onderzoek zich op de rollen die burgerorganisaties kunnen spelen in de verschillende processen van democratisering en de bijdragen die internationale organisaties hieraan kunnen leveren. In het kennisprogramma komen lokale kennis, praktijkervaringen en internationale expertise bij elkaar door een intensieve wisselwerking tussen theorie en praktijk. Het doel is om zowel nieuwe kennis te generen als deze kennis te vertalen naar de praktijk om te komen tot nieuwe oplossingen.

In gesloten maatschappijen zijn mensenrechten, maatschappelijke vrijheden en materiële welvaart voor de gewone burger vaak geen vanzelfsprekendheid. Burgerorganisaties streven naar de bevordering van deelname van alle burgers aan democratische processen, betere en meer toegankelijke rechtspraak, naleving van de universele mensenrechten en versterking van sociale bewegingen. Deze burgerorganisaties spelen in de laatste twee decennia wereldwijd een steeds belangrijkere rol in de bevordering van democratie en democratische processen. In gesloten maatschappijen, zoals Syrië en Iran, stuiten deze organisaties op veel obstakels. Organisaties die hun regering durven te bekritiseren, lopen risico op intimidatie, bureaucratische belemmeringen en arrestatie. Dit is niet alleen problematisch voor deze organisaties, maar ook voor de internationale organisaties die hen ondersteunen.

Internationale organisaties die burgers en burgerorganisaties ondersteunen, staan in landen als Iran en Syrië steeds machtelozer. Er is onvoldoende kennis om democratiseringsprocessen, vooral burgerorganisaties, in gesloten maatschappijen te ondersteunen. Een neerwaartse spiraal lijkt onvermijdelijk en kan resulteren in geweld. Nieuwe impulsen zijn nodig om het tij te keren. Hivos en de ASSR willen hier met hun kennisprogramma aan bijdragen.

Op 3 juli, om 17.00 uur, vindt de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst plaats in de Amsterdamse Academische Club (Sociëteit UvA, Oudezijds Achterburgwal 235, 1012 DL Amsterdam, 020-6247828). Zie ook: www.hivos.net, www.assr.nl en www.fmg.uva.nl