Gemeente Vlaardingen


Monumentaal hekwerk Holy krijgt opknapbeurt

30 juni 2008

Langs de toegangsweg naar het Vlietlandziekenhuis bevinden zich de restanten van de voormalige heerlijkheid Holy: een archeologisch terrein, een inrijhek en een wapensteen. Dit alles is beschermd, waarbij het hekwerk recent rijksmonument is geworden. Op initiatief van wethouder Hans Versluijs zullen het hek en de wapensteen, maar ook het rosarium worden opgeknapt.

Op vrijdag 27 juni is hiertoe een eerste aanzet gedaan. De wethouder heeft samen met de eigenaar van het hekwerk, de heer Van Aardenne het startsein geven voor de grootschalige onderhoudsbeurt.

Holy-lede
Het complex Holy stamt in eerste aanleg vermoedelijk uit de elfde eeuw en is gesticht als een ontginningsboerderij die naast de grafelijke hof de kern was van de grote ontginningen uit die periode. Het gebied is gelegen op een kreekrug. De naam Holy is een afgeleide van het middeleeuwse 'holy-lede', hetgeen 'hoge lede' (hoge plaats aan een waterloop) wil zeggen. Het geheel bestond uit een boerderij met oprijlaan, mottekasteeltje en bijgebouwen.

Van het kasteeltje uit de dertiende eeuw resteren alleen nog de fundamenten. De boerderij werd rond 1965 gesloopt, waarna het archeologisch waardevolle gebied nooit is bebouwd. Het inrijhek van de boerderij is na de sloop van de boerderij tijdelijk opgeslagen en later herbouwd bij de inrichting van het rosarium aan de overzijde van het archeologische terrein.

In een laag muurtje in dat rosarium is een wapensteen, afkomstig van de boerderij, ingemetseld. De wapensteen is het alliantiewapen van dr. Johan Basius en Geertruyd van der Dussen en stamt uit 1614.

De titel 'Heer van Holy' is tot op heden in gebruik door de eigenaar van het hekwerk, de heer M.A.V. van Aardenne.