Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Na onderzoek NMa: ouders hebben weer meer keuze bij kinderopvang Amsterdam

08-17 / 30-06-2008

Ouders in Amsterdam werden mogelijk in hun keuzemogelijkheden beperkt doordat vijf Amsterdamse kinderopvangorganisaties afspraken maakten over het al dan niet toe toetreden tot elkaars werkgebied. De kinderopvangorganisaties zegden de NMa toe per direct hun gedrag aantoonbaar te wijzigen waardoor zij een mogelijke boete van de toezichthouder ontlopen. De NMa houdt de naleving van deze toezegging scherp in de gaten. Indien een onderneming de toezegging niet nakomt, dan kan de NMa een boete opleggen van ten hoogste tien procent van de jaaromzet.

Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa: De Wet Kinderopvang beoogt juist de keuzevrijheid van ouders te vergroten bij het kiezen van een kinderopvangorganisatie. Daarom is het van belang om gedrag dat deze vrijheid kan beperken, snel en effectief aan te pakken. Inmiddels hebben de betrokken kinderopvangorganisaties een mailing gestuurd naar de scholen in Amsterdam waarin wordt aangegeven dat iedere school vrij is in het contracteren van een kinderopvangorganisatie naar hun keuze voor tussenschoolse opvang. Dit is van belang omdat de contracten die scholen met aanbieders van tussenschoolse opvang sluiten meestal in mei en juni worden afgesloten voor één of twee schooljaren. Ook hebben de kinderopvangorganisaties toegezegd elkaar geen informatie te verschaffen over plannen toe te treden tot elkaars historische werkgebied en om geen andere concurrentiegevoelige informatie meer uit te wisselen.

Kalbfleisch vertelt dat het de eerste keer is dat de NMa een zogenaamd toezeggingsbesluit neemt. Ondernemingen kunnen sinds 1 oktober 2007 bij de NMa een toezegging indienen. Kortgezegd betekent dit dat zij hun gedrag, dat mogelijk in strijd is met de Mededingingswet, aantoonbaar staken of niet (meer) vertonen, zo licht de bestuursvoorzitter toe.