NGO's in Afghanistan bekritiseren Verenigde Naties

30/06/2008 14:05

Care Nederland

Den Haag, 30 juni 2008 Gisteren hebben zes NGO's, waaronder CARE, in een gezamenlijke persverklaring kritiek geuit op de politisering door de Verenigde Naties van de hulpverlening in Afghanistan. Lex Kassenberg, landendirecteur voor CARE in Afghanistan, zegt daarin: "Dat de coördinatie van de hulpverlening onder de politieke missie van de UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan) valt, is een groot probleem."

De verklaring werd uitgegeven ter gelegenheid van het bezoek dat Sir John Holmes, Hoofd Humanitaire Zaken van de VN, op dit moment aan Afghanistan brengt.

Volgens de zes wordt hulpverlening in Afghanistan gebruikt om de harten en zielen van de bevolking te winnen, maar zou zij onpartijdig moeten zijn en uitsluitend gebaseerd op de humanitaire noden van de bevolking. Bij de coördinatie van de hulpverlening kan de UNAMA daar moeilijk aan tegemoet komen aangezien zij tegelijk ook haar politieke mandaat om de Afghaanse regering te steunen moet vervullen. In een gesprek met Holmes, gisteren, hebben de hulporganisaties daarom gepleit voor een duidelijke scheiding tussen politieke en militaire doelen enerzijds en humanitaire hulpverlening anderzijds. In dat kader bekritiseren de zes de betrokkenheid van militairen bij het verlenen van nood- en wederopbouwhulp en is voorgesteld om in Afghanistan een kantoor te vestigen van het Office for Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) van de VN dat, zoals in dit soort situaties gebruikelijk, de coördinatie van de hulpverlening regelt.

Ook signaleren de ondertekenaars van de verklaring dat de middelen van de UNAMA om de hulpverlening te coördineren volstrekt ontoereikend zijn en vragen zij meer aandacht voor de toenemende humanitaire problemen in Afghanistan. Door het zorgwekkende stilzwijgen van de UNAMA dienaangaande, lijken deze problemen niet te bestaan en is er meer aandacht voor de oorlog zelf en de behoefte om positieve vooruitgang te melden. De feiten vertellen echter een ander verhaal. Volgens conservatieve schattingen zijn binnen de landsgrenzen 160.000 mensen op de vlucht en dat aantal zal naar verwachting snel oplopen onder dreiging van een voedselcrisis als gevolg van droogte en stijgende voedselprijzen. Meer dan de helft van de bevolking lijdt onder voedselschaarste en door de toenemende onveiligheid zijn steeds meer mensen voor hulpverleners onbereikbaar geworden. Waren tot voor kort alleen het zuiden en zuidoosten van het land onveilig, nu geldt dat meer en meer ook voor het noorden en westen. Alleen dit jaar al zijn 12 NGO medewerkers gedood en 16 ontvoerd.

De verklaring is ondertekend door: CARE International in Afghanistan, Catholic Relief Services, International Rescue Committee, Mercy Corps, Norwegian Refugee Council en Save the Children.