Openbaar Ministerie

Veel gestelde vragen omtrent uitlatingen Geert Wilders

Amsterdam, 30 juni 2008

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat het OM een beslissing heeft genomen over de strafbaarheid van de uitlatingen van de heer Wilders in de krant?

De beslissing van het OM heeft enige tijd op zich laten wachten. Dit komt doordat een groot aantal aangiften beoordeeld moest worden. Daarnaast is de afweging tussen de vrijheid van meningsuiting en de strafbaarheid van discriminatie complex. Het OM heeft zich georiënteerd op nationale en Europese regelgeving. Daarbij is ook extern advies ingewonnen.

Hoe kan het dat deskundigen na de 'premiere' van Fitna direct konden melden dat de film geen strafbare fragmenten bevatte en het OM pas na drie maanden?

De deskundigen die direct na de 'première' van Fitna konden melden dat de film geen strafbare feiten bevatte, hebben die mening waarschijnlijk gegeven als privépersoon. Het OM heeft een andere positie, het OM moet zijn beslissing zorvuldig afwegen en onderbouwen. Dat kost tijd.

Wie zijn er bij deze beslissing van het OM allemaal betrokken geweest?

Het Landelijk Expertisecentrum Discriminatiezaken dat is ondergebracht bij het OM in Amsterdam, heeft advies uitgebracht aan de hoofdofficier van Amsterdam. De hoofdofficier van Amsterdam heeft de zaak voorgelegd aan het College van procureurs-generaal. Het College heeft vervolgens enkele externe deskundigen â wetenschappers - om advies gevraagd. De uiteindelijke beslissing om niet tot vervolging over te gaan is â zoals gebruikelijk in gevoelige zaken - door het College gemeld aan de minister van Justitie.

Wat is het Landelijk Expertiscentrum Discriminatiezaken precies?

Het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) is het kennispunt bij het OM speciaal belast met het onderwerp discriminatie. Doel van het LECD is het optimaliseren van de strafrechtelijke handhaving inzake discriminatie, dat wil zeggen beleidsvorming, opsporing, vervolging, rapportage.

De belangrijkste taken van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie zijn het opbouwen en bijhouden van expertise, het informeren en adviseren van de parketten, het coördineren van onderzoeken en het leveren van een bijdrage aan de beleidsontwikkeling op het gebied van discriminatiebestrijding.

Het LECD, dat is ondergebracht bij het OM in Amsterdam, bestaat sinds september 1998.

Wanneer zijn de aangevers geïnformeerd?

De aangevers zijn vandaag per brief op de hoogte gesteld van de beslissing van het OM.

Wat kunnen mensen doen die het niet eens zijn met de beslissing van het OM?

Belanghebbenden die het niet eens zijn met de beslissing kunnen zich in een zogenoemde 'artikel 12âprocedure' melden tot het Gerechtshof in Amsterdam.