DSM Performance Materials Award 2008 uitgereikt aan professor Craig J. Hawker

Craig J. Hawker, hoogleraar chemie, biochemie en materialen en directeur van het Materials Research Laboratory van de Universiteit van Californië in Santa Barbara in de Verenigde Staten, is onderscheiden met de DSM Performance Materials Award 2008 vanwege zijn uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de materiaalwetenschappen. Professor Hawker is een van de toonaangevende wetenschappers in de wereld op het gebied van polymere performance materials. Zijn baanbrekende fundamentele en toegepaste onderzoek en zijn toewijding aan vernieuwing hebben hem een uitstekende reputatie en veel bewonderaars in de academische wereld bezorgd.

Professor Hawker werd door een internationale jury onder voorzitterschap van professor dr. Joseph Put, Chief Technology Officer bij DSM, als winnaar gekozen uit een aantal door een internationaal comité genomineerde kandidaten. Professor Hawker ontving de onderscheiding - waaraan een geldbedrag van EUR 50.000 is verbonden - op 30 juni tijdens het IUPAC Macro 2008 Congress in Taipei (Taiwan) uit handen van professor Put. Tijdens de uitreiking zei professor Put: 'In de afgelopen vijftien jaar heeft een ware paradigmaverschuiving plaatsgevonden in de synthetische chemie, die geresulteerd heeft in de opbouw van goed gedefinieerde grote functionale systemen die biologische systemen nabootsen. Dit werd mogelijk gemaakt door een combinatie van goed gecontroleerde chemie, niet-covalente interacties en biotechnologische benaderingen. Professor Hawker heeft sterk bijgedragen aan deze ontwikkeling, zowel door het vinden van nieuwe synthetische routes als door het verkennen van micro-elektronische en biomedische toepassingen'.

Luisterrijke wetenschappelijke carrière
Craig Hawker (44) is geboren in Australië en heeft daar ook het eerste deel van zijn opleiding voltooid. In 1984 studeerde hij af aan de Universiteit van Queensland als scheikundige met een First Class Honors degree. Vervolgens ging hij naar Cambridge in het Verenigd Koninkrijk, waar hij in 1988 promoveerde op een proefschrift over de biosynthese van vitamine B12 onder begeleiding van professor Sir Alan Battersby. Van 1988 tot 1990 werkte hij als postdoctoraal research associate aan de Cornell University in de Verenigde Staten onder professor Jean M.J. Fréchet.

Craig Hawker begon zijn professionele carrière als Queen Elizabeth II Research Fellow aan de Universiteit van Queensland in Australië, een functie die hij van 1990 tot 1993 bekleedde. In 1993 vertrok hij weer naar de VS voor een functie als Research Staff Member bij het IBM Almaden Research Center in San Jose, Californië. Sinds 2004 vervult hij zijn huidige functies aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara. Zijn onderzoeksteam aldaar voert baanbrekend werk uit op het gebied van nieuwe polymeren en nanomaterialen voor toepassing op allerlei uiteenlopende gebieden, van elektronica tot biomedische toepassingen, toegespitst op het raakvlak tussen organische en polymere chemie met de nadruk op het ontwerp, de synthese en toepassing van goed gedefinieerde macromoleculaire structuren.

Professor Hawker heeft reeds een groot aantal internationale onderscheidingen op zijn naam staan, waaronder de Young Scientists Award 2000 van de International Union of Pure and Applied Chemistry en de ACS Award 2005 voor toegepaste polymeerweten­schap van de American Chemical Society. Hij is tevens redacteur van het Journal of Polymer Science - Polymer Chemistry en werkt daarnaast als consultant voor vele Amerikaanse en internationale ondernemingen.

Tijdens de uitreiking in Taipei hield professor Hawker een lezing getiteld 'Design of Performance Polymers for Microelectronic and Biomedical Applications'. Gevraagd naar zijn reactie op de onderscheiding zei hij: 'Ik ben erg blij dat ik deze onderscheiding van de IUPAC en DSM als allereerste heb mogen ontvangen. DSM is een onderneming die ik al sinds jaren bewonder vanwege het vermogen om zichzelf voortdurend te vernieuwen en steeds in te spelen op de nieuwe technologische mogelijkheden die zich voordoen. Bij DSM wordt de vernieuwing gedreven door een toewijding aan interdisciplinaire research, een toewijding die ik met mijn fantastische studenten en collega-onderzoekers in de hele wereld deel'.

De DSM Award
De DSM Performance Materials Award is onderdeel van het Innovation Awards Program van DSM en is dit jaar voor het eerst uitgereikt, in samenwerking met met de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC). DSM verleent de onderscheiding om de twee jaar voor wetenschappelijk werk dat een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de materiaalwetenschappen, met speciale nadruk op polymere materialen.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming Koninklijke DSM N.V. creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie over DSM is te vinden op: www.dsm.com.

Voor meer informatie over de Award:
DSM Innovation Center
Vikas Sonak
R&D Communications Manager
Tel. +31 (0)46 4763771
E-mail vikas.sonak@dsm.com Internet: www.innovationawards.dsm.com