Essent, Zayaz en 's-Hertogenbosch starten uniek energieproject in best

30/06/2008 14:29

Essent N.V.

Vandaag, 30 juni 2008, hebben Essent, woningbouwcorporatie Zayaz en gemeente 's-Hertogenbosch het startschot gegeven voor een uniek project in een deel van de wijk Maaspoort te 's-Hertogenbosch. Het gaat om de toepassing van moderne kleinschalige technologieën om in huis zelf energie op te wekken.

Door stijgende energiekosten neemt de behoefte om energie te besparen in de bestaande woningbouw toe. Echter de middelen om dit te realiseren zijn vaak beperkt beschikbaar of erg duur. Essent, woningcorporatie Zayaz en gemeente 's-Hertogenbosch demonstreren en onderzoeken de meest recente mogelijkheden van decentrale energieopwekking in de bestaande bouw in combinatie met de nieuwste innovaties op het gebied van efficiënte en duurzame energievoorziening. Het consortium zal in de komende jaren aantonen hoe doelmatig en efficiënt energie in de gebouwde omgeving kan worden bespaard .

De samenwerking tussen deze partijen en de toepassing van een clustering van innovatieve decentrale energieopwekking in bestaande woonwijk 's-Hertogenbosch is uniek in Nederland. De Provincie Noord-Brabant ondersteunt het haalbaarheidsonderzoek van dit project in het kader van het 'EnergieBespaarPlan Brabant'.

Naast energievoorziening zal ook de praktische haalbaarheid van duurzame totaalconcepten met bijvoorbeeld isolatiemaatregelen en (groene) financieringsmogelijkheden voor de klant verder worden uitgewerkt. Deze totaalaanpak maakt vergaande energiebesparing mogelijk.

In de wijk worden de volgende technologieën in verschillende woningen geplaatst: Zonnepanelen (elektriciteit), Zonnecollectoren (warmte), Warmtepompen met aardebron (voor volledige verwarming van de woning), Warmtepompen met luchtbron (als bijverwarming van de woning), HRe-ketels (een cv-ketel die zowel warmte als elektriciteit produceert) en Micro-windturbines (elektriciteit).

Gedurende twee stookseizoenen worden de prestaties van de apparaten, de invloed op het energieverbruik van iedere woning, de milieueffecten, de comfortbeleving van de bewoners, de besparing op de energienota en de invloed op het elektriciteitsnet onderzocht. Dit moet leiden leidt tot meer en beter inzicht in welke combinaties van mogelijkheden het beste geschikt zijn voor specifieke (besparings)doelen en verschillende typen woningen.





http://www.essent.nl