Bouwend Nederland: risicoregeling benutten voor prijsstijgingen

30/06/2008 14:30

Bouwend Nederland

Het is tijd dat bestaande risicoregelingen in ere worden hersteld en dat opdrachtgevers deze weer van toepassing verklaren op hun contracten. Dit is nodig om prijswijzigingen te kunnen verrekenen zodat ondernemers niet langer verplicht worden daarvan bij hun inschrijving een inschatting te maken. Dat meldt Bouwend Nederland in de jongste editie van zijn blad Podium.

Het prijsverloop is bij een aantal belangrijke producten zo grillig en onvoorspelbaar, dat ondernemers geen verantwoorde inschatting meer kunnen maken. Dat soort inschattingen hoort volgens Bouwend Nederland buiten de concurrentie te worden gehouden. En voor de lopende projecten, waar de risicoregeling niet van toepassing is, moet in de geest van de risicoregeling naar oplossingen worden gezocht.

De staalprijzen zijn - naar zeggen van de staalleverancier - het afgelopen half jaar circa 50% omhoog gegaan door meer vraag dan aanbod in combinatie met gestegen prijzen van grondstoffen, transport en energie. Brandstoffen worden almaar duurder, evenals wegenbouwbitumen. Verder stelt het CBS dat materiaalkosten in de woningbouw (de halve aanneemsom) in april 2008 met 4,1% gestegen waren tegenover april 2007, toen de kosten ook al met 6,8% gestegen bleken te zijn, ten opzichte van april 2006.

Bouwend Nederland krijgt signalen dat de situatie bouwbedrijven voor problemen stelt. Hoewel kostenstijgingen in beginsel deel zijn van het ondernemersrisico, is op dit moment amper nog een reële inschatting te maken van de prijsontwikkelingen van enkele belangrijke producten. Bedrijven die langer verbonden zijn aan een project, zien zich geconfronteerd met niet begrote kosten die ten laste van het rendement komen. Bedrijven die offertes willen uitbrengen kunnen de grondstoffen niet meer goed incalculeren.

Risicoregeling

Voorheen kwamen buitensporige prijsstijgingen incidenteel voor. Nu lijkt er sprake van een structurele ontwikkeling. Dat vergt volgens Bouwend Nederland ook een structurele oplossing voor nieuwe én lopende projecten. Het gaat niet om het indekken van alle risico's, maar om het inperken van de grootste risico's. Dit om te voorkomen dat het bouwbedrijf een beroep moet doen op de wettelijke of contractuele regeling over onvoorziene of kostenverhogende omstandigheden, met alle discussies die daar het gevolg van zijn.

De B?- en de GWW-sector beschikken over een regeling, maar deze wordt ten onrechte veel te weinig toegepast. Bouwend Nederland heeft bij Rijkswaterstaat gepleit voor het onverkort toepassen van de bestaande GWW-risicoregeling voor de verrekening van wijzigingen van loonkosten en prijzen van brandstoffen en bouwstoffen. Met de uniforme risicoregeling kunnen prijswijzigingen tijdens de uitvoering verrekend worden, ongeacht de contractvorm. Dat voorkomt oneigenlijke concurrentie. Zonder verrekening speelt de markt een te grote rol in de benadering van projecten. Bij veel aanbod schrijven bedrijven minder snel in op risicovolle projecten. Doen ze dat wel, dan calculeren zij relatief hoge bedragen in voor het risico van loon- en prijswijzigingen. Een uniforme risicoregeling kan die onwenselijke situatie voor opdrachtnemers én opdrachtgevers helpen voorkomen.





http://www.bouwendnederland.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,