Gemeente Hoorn


Vernieuwingen wijkcentrum Grote Waal

30 juni 2008 - Het college wil een aantal voorzieningen in het wijkcentrum Grote Waal vernieuwen en aanbrengen. Het wijkcentrum krijgt een groter jongerencentrum, met een ruimte voor internetgebruik. Ook komt er een keuken waarin wijkbewoners gezamenlijk kunnen koken. Daarnaast wordt het centrum voorzien van een nieuwe brandalarmering. Voor de realisering van deze voorzieningen biedt het college na de zomer een kredietvoorstel aan de raad aan.

Het huidige jongerencentrum is door toegenomen belangstelling te klein geworden. Momenteel bevindt het centrum zich aan de achterzijde van het wijkcentrum. Het college wil het jongerencentrum verhuizen naar de ruimte waar de Brede School Bibliotheek nu gevestigd is, aan de voorzijde van het wijkcentrum. Deze ruimte is groter en krijgt een eigen toegang die alleen naar het jongerencentrum leidt. Ook komt er een ruimte voor internetgebruik.

De Brede School Bibliotheek is bereid om te verhuizen naar de ruimtes waar nu de speel-o-theek en enkele kantoorruimten gevestigd zijn. Deze ruimtes moeten worden aangepast, maar bieden meer daglicht dan de huidige plek. De speel-o-theek, die nu krap gehuisvest is, verhuist naar de ruimere plek van het huidige jongerencentrum. Ook deze ruimte moet worden aangepast, maar is dan ook voor andere activiteiten te gebruiken. De kantoren verhuizen naar de achterkant van de grote zaal.

Gezamenlijk koken Het college wil in het wijkcentrum een keuken realiseren die kookgelegenheid biedt aan groepen van tien tot twaalf personen. Het centrum heeft nu geen keuken, alleen een plek waar koffie en thee gezet kan worden. Er blijkt behoefte bij wijkbewoners aan gezamenlijk koken. Samen koken en samen eten leidt tot meer ontmoetingen tussen (verschillende groepen) wijkbewoners, waardoor mensen elkaar beter leren kennen.

Brandalarmering Er moet een alarmeringsinstallatie worden aangebracht die voldoet aan de geldende eisen. De huidige voorziening is ontoereikend. De brandalarmering kan het beste gelijktijdig met de andere werkzaamheden worden aangebracht.

Planning Na de zomer vraagt het college de gemeenteraad om de financiële middelen voor de verbouwing en vernieuwing. Naar verwachting duurt het na akkoord van de gemeenteraad nog zon zes tot negen maanden om de verbouwing voor te bereiden en uit te voeren.