Eredoctoraat Nyenrode voor Morris Tabaksblat

30/06/2008 14:39

Nyenrode Business Universiteit

Breukelen, 30 juni 2008 - De Nyenrode Business Universiteit verleent een eredoctoraat aan mr. Morris Tabaksblat. Nyenrode verleent het eredoctoraat vanwege de grote verdienste die Tabaksblat heeft gehad op het gebied van corporate governance en het bestuur van internationale ondernemingen. Met de code Tabaksblat die onder zijn leiding tot stand kwam, is een belangrijk resultaat bereikt in de discussie over behoorlijk bestuur in Nederland. Het eredoctoraat wordt uitgereikt op maandag 1 september 2008, als Nyenrode het Academisch Jaar 2008-2009 opent. De promotor is Prof. dr. Fred van Eenennaam, chairman van het Nyenrode Powerhouse Corporate Governance.

Prof. dr. Bert de Groot, Rector Magnificus van Nyenrode: "We kennen Morris Tabaksblat als een respectvol, onafhankelijk denkend, internationaal georiënteerd en daadkrachtig bestuurder, die zijn ervaringen graag deelt met de deelnemers aan onze commissarissenprogramma's. Als bestuursvoorzitter van Unilever en Reed Elsevier heeft hij bewezen een visionair leider te zijn. Met de code Tabaksblat heeft hij een belangrijk fundament gelegd voor deugdelijk ondernemingsbestuur in Nederland. Zijn grote betekenis voor het reilen en zeilen van het Nederlands bedrijfsleven kan niet overschat worden."

Over Morris Tabaksblat

Morris Tabaksblat werd in 1937 geboren in Rotterdam. Na zijn studie rechten in Leiden en zijn militiaire dienst trad hij in dienst van Unilever, waar hij diverse functies in Nederland, Spanje Brazilië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vervulde. In 1994 werd Tabaksblat voorzitter van de Raad van Bestuur, waarna hij in 1999 Chairman van Reed Elsevier International werd. Hij was van 1994 tot 2003 lid, en in deze periode ook enkele jaren voorzitter, van de European Round Table, de meest invloedrijke club van het Europese bedrijfsleven.

Tabaksblat werd in 2003 voorzitter van de commissie Corporate Governance, die naar hem vernoemd werd, net als de Code Corporate Governance die de commissie opstelde. Tabaksblat was en is actief voor een aantal non-profit organisaties, waaronder het Prins Claus Fonds, de War Trauma Foundation en de Europese Culturele Stichting.

Over Nyenrode

Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business-universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde, en NIVRA-Nyenrode verzorgt opleidingen op verschillende niveaus op het gebied van accountancy en controlling. Nyenrode ontwikkelt daarnaast executive-programma's voor het ambitieuze MKB en beursgenoteerde ondernemingen. In januari 2008 werd Nyenrode op de jaarlijkse ranglijst van de Financial Times Global MBA top 100 genoemd, en in november 2007 behaalde de universiteit positie 30 op de Financial Times ranking van Top Graduate Business Schools in Europe.

Het Nyenrode Research & Innovation Institute (NRI) coördineert het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, waarbij de toepasbaarheid van dit onderzoek nauwlettend in het oog wordt gehouden.

www.nyenrode.nl






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (