Ingezonden persbericht


Lot Noord-Hollands landschap in handen provincie

Op 1 juli 2008 wordt de nieuwe wet Ruimtelijke Ordening (nWro) van kracht. De 'oude' wet RO, de WRO, voldeed niet meer aan de maatstaven van deze tijd.

De provincie Noord-Holland krijgt met de nieuwe wet betere juridische mogelijkheden, ook om ervoor te zorgen dat natuur en landschap beter worden beschermd. Gebruikt ze deze mogelijkheden niet, ondermeer door af te dwingen dat gemeenten bij de toewijzing van woningen en bedrijventerreinen met elkaar gaan samenwerken, dan is volgens de Milieufederatie Noord-Holland een verdere verrommeling van ons landschap onafwendbaar.

Een van de gevolgen van de nieuwe wet is dat bestemmingsplannen niet meer automatisch door de provincie aan het streekplan (in de nWro structuurvisie genoemd) worden getoetst. Daarvoor in de plaats krijgt de provincie uitgebreide wettelijke mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de provinciale doelen in de bestemmingsplannen worden meegenomen.

Om te voorkomen dat het Noord-Hollands landschap dichtgroeit zijn spelregels nodig die door de provincie moeten worden gemaakt. Gemeenten kunnen niet meer alleen op hun eigen eilandje regeren maar zullen samen met andere 'eilanden' tot oplossingen en afspraken moeten zien te komen. Want niet alles kan overal. De provincie moet als spelverdeler de bovengemeentelijke belangen behartigen. De nieuwe wet biedt daartoe voldoende mogelijkheden. Geeft de provincie geen spelregels dan zullen de gemeenten het machtsvacuüm ongetwijfeld gaan opvullen met alle gevolgen van dien voor het landschap en de natuur. De Milieufederatie Noord-Holland roept de provincie op om alle beschikbare instrumenten in te zetten om het kostbare landschap te beschermen.