Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Bouw Molenterrein Amerongen gestart

In Amerongen bevindt zich op het Molenterrein de enige molen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, molen Maallust. Al jaren werden pogingen gedaan om het terrein te ontwikkelen en de molen (die een rijksmonument is) te restaureren. Om uiteenlopende redenen kwamen deze plannen nooit van de grond.

Woningbouwvereniging Amerongen, Van Wijnen Projectontwikkeling en Griffioen Architecten hebben in 2005 een plan ontwikkeld voor dit terrein. Er zouden 35 woningen worden gerealiseerd plus een parkeergarage, maar ook zou de molen in oude glorie worden hersteld. De toenmalige gemeente Amerongen stond heel positief tegenover de plannen en stelde voor de uitvoering van de plannen subsidie beschikbaar. De Stichting Utrechtse Molens was bereid de eigendom van de molen over te nemen.

Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is in 2006 met het totaalplan akkoord gegaan. In 2007 zijn de benodigde bouwvergunningen verleend die nu in 2008 onherroepelijk zijn geworden.

Inmiddels is gestart met de bouw van de 31 appartementen en 4 penthouses. Van de 31 appartementen zijn er 8 in de sociale huursector, 8 in de sociale koopsector en 15 in de vrije sector. De 4 penthouses zijn allemaal vrije sectorwoningen. Alle appartementen hebben minimaal één inpandige parkeerplaats.

De Amerongse architect Jan Griffioen tekende het project, Prattenbergh genaamd. De historische molen Maallust, waarvan de stomp vorig jaar is verplaatst, wordt samen met zijn maalderij één van de blikvangers van het complex. De restauratie van de molen is inmiddels ook gestart.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeentelijk projectleider Renate Gerritse, telefoon (0343) 56 58 64 of via de e-mail:
renate.gerritse@heuvelrug.nl .

Laatst gewijzigd: 30 juni 2008