Ingezonden persbericht


Het Geheugen van Nederland presenteert:
De collectie Nynke van Hichtum

Den Haag, 30 juni 2008 Friezin Sjoukje Bokma de Boer drukte eind 19e, begin 20e eeuw een belangrijke stempel op de ontwikkeling van de jeugdliteratuur in Nederland. Onder het pseudoniem Nynke van Hichtum schreef en vertaalde ze talloze kinderboeken. Haar bekendste jeugdroman, Afkes Tiental, werd verslonden door generaties lezers en is nog altijd erg populair. Vanaf vandaag is op www.geheugenvannederland.nl een digitale collectie te zien waarin leven én werk van Bokma de Boer centraal staan. Al het gedigitaliseerde materiaal is afkomstig van Tresoar, Fries Historisch en Letterkundig Centrum.

Het hart van de collectie wordt gevormd door een selectie brieven die Bokma de Boer in de loop van haar leven schreef en ontving - van uitgevers, vrienden, familieleden en natuurlijk van haar beroemde echtgenoot, de socialistische leider Pieter Jelles Troelstra. Privéfoto's tonen de schrijfster als jong schoolgaand meisje, maar ook als gedistingeerde dame op leeftijd. Aantekeningen voor verhalen en boekmanuscripten geven een indruk van haar arbeidzame leven; Bokma de Boer schreef en vertaalde in totaal meer dan 30 boeken. Dat de schrijfster ook veel waarde hechtte aan de verschijningsvorm van haar werk blijkt uit de fraaie boekomslagen die in de collectie zijn opgenomen. Er zijn onder meer illustraties te zien vanTjeerd Bottema, Pol Dom en Rie Cramer.

In haar totaliteit schetst de collectie Nynke van Hichtum een compleet beeld van Sjoukje Bokma de Boer, schrijfster, moeder en echtgenote. Haar bewogen huwelijk met Troelstra wordt erin uitgelicht; een huwelijk dat in 1883 voorspoedig begon - Bokma de Boer schonk haar man twee kinderen en werkte op professioneel vlak succesvol met hem samen - maar eindigde in een scheiding. Tegelijkertijd wordt de betekenis van Bokma de Boer als schrijfster duidelijk. Ze was een talentvol auteur die zich in de loop van haar leven ontwikkelde tot een autoriteit op het gebied van jeugdliteratuur en opvoedkunde. Haar boeken vormen een spiegel van de tijd waarin ze leefde. Bezoek de collectie Nynke van Hichtum nu.

Informatie over de instellingen en programma's

Het Geheugen van Nederland is het nationale programma voor gedigitaliseerd cultureel erfgoed. Het wordt gecoördineerd door de Koninklijke Bibliotheek. Het Geheugen stelt de vaak verborgen collecties van archieven, musea en bibliotheken beschikbaar via een centrale website. Tresoar ondersteunt de bestudering van de Friese taal- en letterkunde en de geschiedenis van Friesland. Tresoar is archief, bibliotheek, documentatiecentrum en museum ineen. De collectie Nynke van Hichtum is tot stand gekomen met steun van Metamorfoze, het programma voor het behoud van het papieren erfgoed. Voor meer informatie en/of aanvullend beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Anna Rademakers, projectcoördinator van het Geheugen van Nederland (anna.rademakers@kb.nl | 070 - 314 07 80).