VVD


30-6-2008

"VVD wil Europese onderzoeksprojecten voor bestrijding van Erwinia"

Europarlementariƫr Jan Mulder (VVD) heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie rond de Erwinia problematiek.

Erwinia is een rotveroorzakende bacterieziekte die zich voordoet in (poot)aardappelen en bloembollen. Onderzoek naar de bestrijding van deze bacterie wordt op dit moment alleen gefinancierd door het bedrijfsleven en is daardoor zeer beperkt gebleven. Het is vooralsnog niet mogelijk om gezamenlijke Europese onderzoeksprojecten voor de bestrijding van de Erwinia-bacterie te financieren onder het Europese 7^e kaderprogramma voor onderzoek en technologie. Momenteel worden alleen gezamenlijke onderzoeksprojecten voor de bestrijding van zogenaamde quarantaine ziekten hieronder gefinancierd. Quarantaine ziekten zijn ziekten die niet of nauwelijks in de EU voorkomen, maar mogelijk tot grote schade kunnen leiden.

Mulder: "Al jarenlang leidt de Erwinia-bacterie binnen Europa tot enorm veel schade in de teelt van aardappelen en bloembollen. Een effectieve bestrijdingsmethode is helaas nog niet voorhanden. De Europese Commissie zou daarom moeten overwegen om tevens de bestrijding van niet-quarantaine ziekten, zoals Erwinia, op te nemen in het Europese 7^e kaderprogramma voor onderzoek en technologie".