Provincie Groningen

Besluiten Provinciale Staten 25 juni 2008 30 juni 2008

Provinciale Staten hebben 25 juni vergaderd over onder andere de toekomststrategie en het aandeelhouderschap van Essent. De Staten hebben met instemming kennis genomen van de standpunten van het college wat betreft Essent. Ook spraken de Staten over de bestuursovereenkomst tussen het Kabinet en de provincies. Zij stemden in met het definitieve voorstel voor de tekst van de bestuursovereenkomst. D66 heeft het college mondelinge vragen gesteld over samenwerking tussen de gemeenten Veendam, Pekela, Menterwolde en Bellingwedde. De SP stelde het college vragen over de subsidie voor de tv-serie 'Boven Wotter'.


1. Toekomststrategie en aandeelhoudersschap Essent Provinciale Staten hebben met instemming kennis genomen van de standpunten
van het college van Gedeputeerde Staten over de toekomststrategie van Essent en provinciale aandelenbelang in het productie- en leveringsbedrijf van Essent na de
splitsing van de onderneming.

Het college vindt dat de commerciële productie en handel in energie in een Europese geliberaliseerde markt niet thuis hoort in het publieke domein. Deze activiteiten moeten volgens het college dan ook worden vervreemd. Het college vindt dat publieke belangen als leveringszekerheid en betrouwbaarheid moeten worden gewaarborgd via wetgeving. De vervreemding van deze activiteiten vindt niet eerder plaats dan dat de wet dit mogelijk maakt en dit vanuit de opbrengst verantwoord is.

Tegen deze voordracht stemden de fracties van de SP, de Partij voor het Noorden en de Partij van de Dieren.


2. Bestuursovereenkomst Kabinet en provincies Provinciale Staten hebben ingestemd met het bestuursakkoord tussen het Kabinet en de gezamenlijke provincies.

In maart 2008 is het rapport van de commissie
Decentralisatievoorstellen Provincies verschenen (ook wel de commissie Lodders). Dit rapport moest handvatten bieden om een bestuursakkoord tussen Rijk en provincies te sluiten.
Provinciale Staten hebben ingestemd met het definitieve voorstel voor de tekst van een bestuursakkoord. Doel van de afspraken in het bestuursakkoord is te zorgen voor een zodanige toerusting van de provincies dat zij hun specifieke rol als middenbestuur optimaal kunnen vervullen en tegelijkertijd maximaal bijdragen aan de nationale beleidsdoelstellingen van het kabinet.
Het Kabinet en de provincies verwachten dat dit akkoord een bijdrage levert aan een goede bestuurlijke verhoudingen, zowel tussen Rijk en provincies en gemeenten.

De Partij voor het Noorden stemde tegen de voordracht.


3. Actieprogramma arbeidsmarktbeleid 2008-2012 Provinciale Staten hebben ingestemd met het actieprogramma arbeidsmarktbeleid 2008-2012 van het college van Gedeputeerde Staten. Het actieprogramma arbeidsmarkt 2008-2012 'Groningen aan de Slag' is de opvolger van de Uitvoeringsagenda arbeidsmarktbeleid 'Groningen werkt aan werk'.
Centraal thema binnen het actieprogramma is de wijze hoe de provincie het probleem van het toenemende verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt willen aanpakken.

Tegen het actieprogramma stemden de fracties van de VVD, D66 en de Partij voor het Noorden.

Verder hebben Provinciale Staten besloten de kaderverordening subsidies Samenwerkingsverband Noord-Nederland 2000 te wijzigen.

Mondelinge vragen

Samenwerking gemeenten Veendam, Pekela, Menterwolde en Bellingwedde De heer De Vey Mestdagh (D66) heeft het college van Gedeputeerde mondelinge vragen gesteld over samenwerking tussen de gemeenten Veendam, Pekela, Menterwolde en Bellingwedde. Hij wilde onder andere weten of het hier om gemeentelijke herindeling gaat. In een voorstel aan een van de raden zou sprake zijn van een samenwerkingsverband op termijn. D66 vindt dat de provincie toezicht moet houden op een logische indeling van de provincie en vraagt wat de rol van de provincie hierin is.
Het college heeft zijn vragen beantwoord.

Subsidie 'Boven Wotter'
De heer Swagerman (SP) heeft het college mondelinge vragen gesteld over de aanvullend beschikbaar gestelde subsidie van EUR 100.000 aan de Groninger tv-serie Boven Wotter. Hij wilde o.a. weten of het klopt dat deze subsidie uit vier verschillende
subsidiepotten/begrotingsposten komt en of het college van plan is vaker op deze wijze subsidies te verstrekken. Verder wilde de fractie van de SP weten of het college het verantwoord vindt om op deze manier de Staten 'uit te schakelen' en op een dergelijke wijze met de begroting om te gaan. De SP vindt dat programmeringen uit de lopende exploitatie moeten worden gefinancierd. Naar mening van de SP moeten de Staten en dus ook het college zich verre houden van het willen meebepalen van programmeringen van musea, cultuurinstellingen en omroepen. Dit om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen en journalistieke onafhankelijkheid te waarborgen. Het college heeft zijn vragen beantwoord.

30 juni 2008