Gemeente Alkmaar


Tientallen zieke iepen zo snel mogelijk gekapt

Tijdens de laatste boominspecties blijken ook dit jaar weer tientallen iepen aangetast door de zeer besmettelijke iepziekte. Zo snel mogelijk moeten daarom 20 besmette iepen worden gekapt. Voor zover mogelijk wil de gemeente het komende voorjaar op deze kale plekken nieuwe bomen planten.

De bomen die op korte termijn moeten worden gekapt, staan bij de Huiswaarderweg hoek Drechterwaard-Noorderkade, Huibert Pootlaan, Frederik Hendriklaan, Prins Alexanderstraat, Albertina Agnesstraat, Ommering en Laanenderweg.

Aangetaste bomen zijn te herkennen aan het in de zomer verdorren en afvallen van bladeren in de bovenste takken en aan verkleuringen van het hout. Iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte en iepen die met de schimmel zijn besmet, gaan bijna in alle gevallen dood. De infectie met de schimmel vindt plaats op twee manieren: door de iepenspintkever en via wortelcontact tussen de iepen onderling. De kevertjes hebben dit warme voorjaar, net als vorig jaar extra goed kunnen gedijen, waardoor er helaas tientallen bomen zijn besmet.

Om te voorkomen dat nog meer iepen besmet worden en omdat dode iepen gevaarlijk kunnen worden voor hun omgeving is het belangrijk dat deze aangetaste bomen snel worden gekapt. Als uitzondering mogen aangetaste iepen volgens de kapverordening zonder vergunning worden weggehaald.

Omdat de iep een mooie boom is, worden er voor een groot deel ook weer iepen teruggeplant, maar dan een soort dat beter bestand is tegen de iepziekte.