Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen voorbeeldgemeente voor basisadministratie adressen en gebouwen

30 juni 2008

De gemeente Vlaardingen heeft de afgelopen 2 jaar meegelopen in een pilot van het ministerie van VROM voor de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). Op 23 juni is deze pilot met een feestelijke bijeenkomst afgesloten. Om te kunnen aansluiten op de landelijke voorziening BAG moet elke gemeente een toelatingsaudit doorlopen. De gemeente Vlaardingen is de eerste gemeente die de toelatingsaudit BAG met goed gevolg heeft doorlopen.

Zij werd voor dit succes in het zonnetje gezet. Wethouder Peter van der Zwan ontving van plaatsvervangend secretaris-generaal van VROM Peter Welling een certificaat en een bos bloemen. Wethouder van der Zwan ontving van plaatsvervangend secretaris-generaal van VROM Peter Welling voor de gemeente Vlaardingen een verklaring voor het goed doorlopen van de toelatingsaudit voor de BAG.

Overheden willen hun dienstverlening aan burgers en bedrijven verbeteren. Informatie speelt daarbij een belangrijke rol. Goede gegevens zijn nodig voor adequate en goede dienstverlening, beleidsontwikkeling, handhaving en veiligheid. Daarom werkt de overheid aan een stelsel van basisregistraties. De Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) vormen daar een onderdeel van. In de BAG worden alle gebouwen en adressen geregistreerd en op een kaart aangegeven. Hieraan kunnen vervolgens allerlei gegevens worden gekoppeld.

Medio 2009 moeten alle gemeenten in Nederland een BAG hebben ingevoerd. Om hen daarbij te helpen deed een aantal 'vooroplopende gemeenten', waaronder Vlaardingen, de afgelopen jaren mee aan een pilotproject. De pilotgroep BAG is na ruim twee jaar klaar met haar pionierswerk.

Tijdens de feestelijke afsluiting van de pilot op 23 juni hield wethouder Peter van der Zwan een presentatie over de wijkaanpak in Vlaardingen. De wijkaanpak in Vlaardingen koppelt de gegevens van de BAG aan leefbaarheidskenmerken als veiligheid of schoon en heel. Hierdoor kan een wijk monitoring systeem worden opgezet. Dit systeem helpt ons onze maatschappelijke ambities te concretiseren en het effect van onze interventies in de samenleving meetbaar te maken. Door data te verzamelen van allerlei organisaties (politie, GGD, woningcorporaties etc.) kan beleid worden gemaakt tot op straatniveau. Dit is belangrijk om tot gedegen adviezen te komen. Door deze creatieve aanpak van het combineren van de BAG met de informatie uit de keten, behoort Vlaardingen op dit terrein tot de koplopers van Nederland.

Wethouder van der Zwan ontving na zijn presentatie voor de gemeente Vlaardingen een verklaring voor het goed doorlopen van de toelatingsaudit voor de BAG. Met de ervaringen van de pilotgemeenten en de lessen die zij hebben geleerd, kunnen alle andere gemeenten hun voordeel doen. Deze lessen zijn verzameld in een boekje waaraan ook Vlaardingen een bijdrage heeft geleverd. Het eerste exemplaar werd door plaatsvervangend secretaris-generaal van VROM Peter Welling tijdens de bijeenkomst uitgereikt aan Cor Lamers, vice-voorzitter van de VNG.