Provincie Limburg

Persberichten

Convenant 'Tophandbal Zuid-Limburg' getekend
Gezamenlijk persbericht: BFC, V&L, Sittardia, gemeente Sittard Geleen, gemeente Beek en Provincie Limburg

Maandag 30 juni 2008 ondertekenden de drie handbalverengingen; Budé BFC, Flexpoint V&L en Krekels Sittardia en de drie overheden; de gemeente Sittard-Geleen, de gemeente Beek en de Provincie Limburg het convenant Tophandbal Zuid-Limburg. De verenigingen gaan samen met een door de overheden aan te stellen kwartiermaker aan de slag om het overgangsjaar 2008-2009 tot een succes te maken. Met als uiteindelijk doel vanaf het seizoen 2009 -2010 Tophandbal Zuid-Limburg volgens het beoogde tophandbalmodel uit het in april gepresenteerde haalbaarheidsonderzoek te spelen. Daarin speelt het Topteam eredivisie, het Talententeam eerste divisie en de drie verenigingen hoofdklasse.

Gedeputeerde Odile Wolfs: De verenigingen hebben een moedige en moeilijke beslissing genomen. Een beslissing die met veel emoties gepaard is gegaan en gaat. Zij breken met het verleden, bundelen hun krachten en gaan op weg om hun gezamenlijke ambitie te realiseren. De facilitering van de verenigingen door de overheden in het overgangsjaar met een kwartiermaker is dan ook tevens een blijk van waardering voor het vele werk van de drie verenigingen".

Het doel is 2008-2009 te benutten als overgangsjaar waarbij de organisatiestructuur en activiteiten van de verenigingen al zo veel mogelijk aansluiten bij het beoogde tophandbalmodel. De beoogd kwartiermaker, de heer Jan Hodzelmans, krijgt van de overheden de opdracht om samen met de verenigingen een werkplan op te zetten. De overheden zullen daarnaast een businessplan laten opstellen voor het beoogde tophandbalmodel vanaf 2009-2010. In het najaar 2008 zullen het werkplan en het businessplan naar verwachting klaar zijn. Dan kan een beslissing worden genomen over de feitelijke oprichting van Tophandbal Zuid-Limburg.

Gedeputeerde Staten en de twee gemeenten hebben eind 2007 om twee redenen een haalbaarheidsonderzoek naar tophandbal in de Westelijke Mijnstreek laten uitvoeren.

* In het kader van de Sportnota Provincie Limburg 2006-2008 hebben de handbalverenigingen en de bond, samen met Topsport Limburg en het Huis voor de Sport een handbalplan gemaakt. Het opzetten van een structurele samenwerking tussen de drie topverenigingen in Zuid Limburg is daarin nog een open eind. De handbalverenigingen, Huis voor de Sport en Topsport Limburg adviseren in het handbalplan om dat door onafhankelijke onderzoekers te laten doen. Met het haalbaarheidsonderzoek van Van den Wall Bake en Alberda is dat gebeurd.

* Daarnaast is er de ontwikkeling van de Sportzone. In de Rijksontwikkelingsagenda van het stedelijk netwerk Zuid-Limburg alsmede in de regiodialoog tussen het college van Gedeputeerde Staten en gemeentebestuurders is, op verzoek van de regio Sportzone op de strategische agenda voor de regio Westelijke Mijnstreek gezet. Omdat handbal van oudsher in deze regio een drijvende sport is, ondersteunt dit deze ontwikkeling. In Sportzone zijn talentontwikkeling en topsport belangrijke elementen die gebiedsontwikkeling, onderwijs, bedrijfsleven, zorg, huisvesting, overheid en sport verbinden. De komende jaren wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een infrastructuur voor talentontwikkeling en topsportbegeleiding. Een infrastructuur op het vlak van ondermeer onderwijs en medische- en maatschappelijke voorzieningen. Het centrum van dit Limburg breed, omvangrijke, innovatieve en kwalitatief hoogwaardig netwerk bevindt zich in de Westelijke Mijnstreek.

30-6-2008 15:22