Waterschap Roer & Overmaas


Keutelbeek Beek verzekerd

Uitvoering open maken Keutelbeek Beek verzekerd

Het algemeen bestuur van Waterschap Roer en Overmaas heeft besloten om 4,2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het project Open maken Keutelbeek in Beek. De gemeente zal het restant van de aanlegkosten moeten bekostigen, aangevuld met mogelijke subsidies. De uitvoering van het openmaken van de Keutelbeek is, indien de gemeenteraad daartoe besluit, in financiële zin verzekerd. Na de zomervakantie wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor inwoners van de gemeente Beek waarin de plannen worden gepresenteerd.

Werkateliers
Het ontwerp van het open maken van de Keutelbeek volgt rechtstreeks uit de werkateliers, waar burgers vorig jaar hebben aangegeven wat de ligging moest worden van de beek en hoe die er globaal moest komen uit te zien. Voor de financiering van het uit de werkateliers naar voren gekomen voorkeurstracé door de kernen Beek en Neerbeek, hopen beide partijen -naast hun eigen bijdrage volgens de verdeelsleutel 2/3 waterschap, 1/3 gemeente Beek- ook nog op een subsidie van het rijk die is aangevraagd. Gemeente en waterschap zetten in op een gefaseerde aanleg van de open Keutelbeek, waarbij eerst het gedeelte van de Gundelfingenstraat tot aan Neerbeek zal worden aangelegd.

Rekenwerk en nader onderzoek
Het is een tijdje stil geweest rondom het project Water leeft in Beek en de plannen om de Keutelbeek grotendeels open te maken. Er is van alles gedaan. De uitkomsten van de werkateliers en de adviezen van de klankbordgroep hebben geleid tot varianten van het tracé van een (grotendeels) open Keutelbeek. Deze varianten, zijn uitgewerkt, vragen die nog rezen uitgezocht en verwerkt. Daarnaast zijn de varianten technisch beoordeeld en vooral ook financieel doorgerekend.

Dat rekenwerk leidde tot meer vragen en nader onderzoek. Ook zijn voor de bestuurlijke besluitvorming diverse mogelijkheden doorgerekend en in beeld gebracht zoals materiaalgebruik, het combineren met (door de gemeente geplande) rioolvervangingen en dergelijke. Dit is van belang om de onzekerheidsmarge qua kostenbegroting minimaal te houden en een keuzemogelijkheid open te houden. Dat kostte tijd.

Daarnaast wilde het waterschap een tussentijdse terugkoppeling naar het bestuur en op voorhand een besluit van het algemeen bestuur over de hoogte van de beschikbaar te stellen financiële middelen. Vooral van belang om duidelijkheid te verschaffen naar de partner in deze de gemeente. De gemeenteraad van Beek neemt definitief een besluit na een te houden draagvlakonderzoek onder de burgers van de gemeente.

Het open maken van de Keutelbeek is één van de maatregelen om in Beek de wateroverlast op straat tegen te gaan, die ontstaat bij hevige regenbuien. Andere maatregelen zijn de aanleg van waterbuffers in het buitengebied en afkoppeling van hemelwater dat valt op gebouwen.