Politie Groningen

Echtpaar licht burgers op met vakantiehuisjes

Oude Pekela, 30-06-2008 o Met de aanhouding van twee verdachten heeft de politie onlangs een einde gemaakt aan een serie oplichtingspraktijken. Het duo, een 41-jarige vrouw uit Oude Pekela en haar 39-jarige man, konden medio juni worden ingerekend op verdenking van betrokkenheid bij deze zaken van oplichting.

Het echtpaar wordt ervan verdacht dat zij vanaf juni 2007 op de website van Marktplaats vakantiehuisjes in het plaatsje Nes op Ameland te huur hebben aangeboden. Na het betalen van de huur werd vlak voor de start van de huur een e-mail door de verdachten gestuurd. In de mail werd gezegd dat er geen intrek in het huisje kon worden genomen. Dit omdat de vorige huurder schade aan het huisje zou hebben veroorzaakt. Het betaalde geld werd niet door de verdachten teruggestort. In één geval nam de verhuurder tochpoolshoogteop Ameland. Al snel kon blijken dat het betreffende vakantiehuisje niet bestond en dat hij net als zeven andere huurders was bedrogen.

Nietsvermoedende vader

De politie kwam de verdachten op het spoor op grond van de gebruikte bankrekening, die op naam van een 70-jarige man uit Scheemda stond. De 70-jarige is de (schoon)vader van het duo. De vader bleek echter niets te weten van de oplichtingspraktijken. Het echtpaar bekende na de aanhouding in juni hun aandeel in de oplichtingszaken. Volgens eigen zeggen was geldgebrek het motief om anderen op deze manier op te lichten. Het duo heeft op de betreffende bankrekening ongeveer 9000 euro aan huurgelden binnengekregen. Acht gezinnen hebben aangifte van oplichting gedaan. De betaalde huur varieerde van 325 tot 1700 euro. Mensen die op exact dezelfde wijze door het betreffende echtpaar zijn opgelicht, kunnen contact opnemen met Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844.

Financieel uitgekleed

Tevens kwam tijdens het onderzoek naar voren dat de 70-jarige vader door zijn schoondochter en zoon financieel is uitgekleed. De vader had zijn toenmalige woning in Heiligerlee verkocht en is met zijn zoon en schoondochter een periode van vakantiepark naar vakantiepark gereisd. Tijdens deze periode heeft de 41-jarige vrouw geleefd en geprofiteerd van het geld van haar schoonvader. De schoondochter en de zoon beheerden de bankrekening van de vader en hadden zo vrijspel. De vrouw hield er een fors bestedingspatroon op na, die varieerde van 1000 euro per weeken soms 7000 per maand. Ook de auto van de vader werd verkocht.

De politie denkt dat de 70-jarige voor ruim 110.000 euro is benadeeld. De man heeft aangifte gedaan tegen zijn zoon en schoondochter. De politie heeft het onderzoek afgerond. Het proces-verbaal zal naar het Openbaar Ministerie worden gestuurd. De officier van justitie zal op basis van het dossier beslissen wat met beide verdachten zal gebeuren.