ProRail

Persbericht

30-06-2008

Voorstelling "Keerpuntâ, een samenwerking tussen Over het IJ Festival, ProRail en NS

In samenwerking met ProRail en NS is station Amsterdam Centraal dit jaar een van de vele bijzondere en unieke locaties van de zestiende editie van het theaterfestival Over het IJ. Voor het eerst in de geschiedenis is op station Amsterdam Centraal iets te zien wat daar wel heel ongebruikelijk is; de voorstelling Keerpunt van Elien van den Hoek en Kim Arntzen. ProRail en NS steunen al jaren diverse culturele activiteiten. Dit jaar zijn beide organisaties voor het eerst betrokken bij Over het IJ Festival en wordt hun naam gekoppeld aan de voorstelling âKeerpuntâ.
Hans Lodder (Regiodirecteur ProRail): âWe hebben eigenlijk drie redenen om onze naam aan deze voorstelling te koppelen. De voorstelling speelt op Station Amsterdam Centraal, het belangrijkste station van Nederland en ons kantoor is hier ook gevestigd. Op het moment zijn we druk bezig met het verbouwen van het station, om te zorgen voor een betrouwbaar en veilig spoor. Het is fijn om wat terug te doen voor de reizigers dus we zijn zeer actief in het promoten van andere activiteiten op en rond het station. Op deze manier dragen we bij aan een positieve uitstraling van Station Amsterdam Centraalâ.

Joost Ravoo (Regiodirecteur NS): âWij zien het station als een kloppend hart van de stad en de poort er naartoe. Wij zorgen door middel van verschillende voorzieningen, in en rond het station, dat de mensen die hier komen niet alleen voorbereid zijn op hun reis maar ook om de stad in te gaan. Station Amsterdam Centraal is een theatrale plek van zichzelf, elke dag nieuwe bijzondere mensen die elkaar tegenkomen. Met Over het IJ Festival op het station halen we theater in de overtreffende trap binnen en stimuleren we de activiteiten op en om het stationâ.

Van 3 t/m 13 juli 2008 vindt Over het IJ Festival plaats op de NDSM-werf in Amsterdam. Het festival dat in 2007 een groot succes was met meer dan 30.000 bezoekers, vindt ook dit jaar weer plaats op verrassende locaties met bijzondere voorstellingen. Over het IJ Festival biedt een podium aan nieuwe, jonge Nederlandse theatermakers. Gedurende deze tien dagen zijn er maar liefst dertig uiteenlopende producties te bewonderen! Kijk voor meer informatie op http://www.overhetij.nl

Een eerste indruk van de voorstelling:

âEen intieme route door het Station Amsterdam Centraal, waarbij je met koptelefoon op verschillende reizigers ontdekt en ontrafelt. Langzaam ontvouwt zich het verhaal van de âstilstaande mensâ en haar beschermersâ.