Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070822810

Vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Buitenlandse Zaken over de financiële situatie van COC Nederland. (Ingezonden 13 juni 2008)


1
Vraag:
Heeft u kennisgenomen van het bericht `Financiële `janboel' bij COC Nederland'? 1) Antwoord:
Ja.


2
Vraag:
Was u bekend met de precaire financiële situatie van de Nederlandse vereniging voor Integratie van homoseksualiteit, COC?
Antwoord:
Ja.


3
Vraag:
Hoe beoordeelt u het gegeven dat u subsidie hebt toegezegd aan een organisatie die wordt gekenschetst als een `financiële janboel'? 2) In hoeverre is voldaan aan de vereisten om in aanmerking te komen voor het verkrijgen van een subsidie?
Antwoord:
De exploitatietekorten zijn veroorzaakt door ongedekte uitgaven in het verleden. Het bestuur heeft verklaard die exploitatietekorten uit oude jaren nu af te dekken met eigen kapitaalmiddelen, door de verkoop van eigendom.
Voor de jaarrekening 2006 is een accountantsverklaring opgesteld. Voor de jaarrekening 2007 is de accountantscontrole nog gaande.
De activiteiten en begroting waarvoor COC subsidie heeft aangevraagd voldoen aan de vereisten om in aanmerking te komen voor het verkrijgen van een subsidie, daarbij hoort ook de gebruikelijke jaarlijkse inhoudelijke en financiële verantwoording van de activiteiten.


4
Vraag:
Gaat u de aan het COC toegezegde subsidie intrekken? Antwoord:
Nee. Bij subsidies aan programma's en projecten zijn voorwaarden verbonden over de verantwoording, tussentijdse verslaglegging en periodiek overleg tussen het betrokken ministerie en de projectleiding. Ook in dit geval is daarvan sprake. Tot op heden is er (nog) geen aanleiding geweest om de subsidie voor projecten of programma's te verminderen dan wel in te trekken.


5
Vraag:
Welke positie heeft de regering ingenomen bij het verkrijgen van de waarnemersstatus van het COC bij de VN, gezien uw aankondiging om een impuls te willen geven aan internationale federaties? 3) Is de financiële instabiliteit van het COC voor u reden om het enthousiasme over de rol van het COC in het buitenland te temperen?

5
Antwoord:
De Nederlandse regering heeft een intensieve lobby gevoerd ter ondersteuning van de aanvraag voor waarnemersstatus van het COC bij de VN. Alle leden van het NGO-comité zijn actief door Nederland benaderd met het verzoek om steun voor de aanvraag van het COC. Inmiddels heeft het NGO-comité van de VN een positief advies gegeven over de aanvraag van het COC. Het is niet eerder voorgekomen dat een homorechtenorganisatie een positief advies kreeg van het NGO-comité. Ik ben verheugd dat onze inspanningen succesvol zijn geweest en dat het COC als waarnemer waarschijnlijk toegang krijgt tot VN-vergaderingen. Ik acht het van groot belang dat maatschappelijke organisaties van verschillende achtergrond aanwezig kunnen zijn, aangezien er nog veel werk verricht moet worden om discriminatie wegens seksuele geaardheid wereldwijd aan te pakken. Mede gelet op de veel voorkomende discriminatie van homoseksuelen en excessieve straffen ten aanzien van homoseksuelen, inclusief de doodstraf, is en blijft het COC een belangrijke partner in de strijd tegen discriminatie van homoseksuelen, één van de prioriteiten in het Nederlandse mensenrechtenbeleid.


1) de Volkskrant, 11 juni 2008.

2) Kamerstukken II, 27 017, nr. 33, vergaderjaar 2007-2008
3) ANP, 10 juni, `Verhagen blij met toelating COC bij VN'