Gemeente Rotterdam

Terugkijken naar de bereikte resultaten en vooruitblikken op de komende twee jaar. Onder het motto 'Rotterdam Spreekt' kwamen de burgemeester, wethouders en een groot aantal inwoners en professionals zaterdag 28 juni jl. bijeen in de Laurenskerk. Tijdens deze Stadsconferentie werd het college flink aan de tand gevoeld.

Halverwege de rit de balans op te maken, was de achterliggende gedachte van de Stadsconferentie. Een gedachte die direct in de praktijk werd gebracht tijdens de 'stellingenronde'. Hierin konden de deelnemers hun ongezouten mening geven over de plannen van het collegebestuur. 'Ja' of 'nee' op de stellingen? / foto: David Rozing

Het bouwen van meer woningen voor de hogere- en middeninkomens bijvoorbeeld. 'Als we dat niet doen, jagen we de Rotterdammers de stad uit', stelt wethouder Karakus die de aftrap maakte. 'Helemaal mee eens', is de eerste reactie uit de zaal. 'Zo kunnen starters doorstromen en komen meer woningen vrij voor de lagere inkomens.' Maar lang niet iedereen denkt er zo over. 'Laat ze die woningen dan eerst betaalbaar maken voor starters, anders lukt het nooit.' Verdeeld waren ook de reacties op de plannen van wethouder Geluk om zes extra lesuren in te voeren voor talentontwikkeling in het basisonderwijs. En op de wens van wethouder Kriens om in ernstige gevallen ondanks de privacy hulp op te dringen.

Papieren tijgers
Harde woorden waren er van Tilburgse bestuurskundige Pieter Tops. 'Gaat het eigenlijk wel goed met Rotterdam?', vroeg hij zich in reactie op de stellingen af. 'Het Pact op Zuid, de wijkgerichte aanpak en de Prachtwijken; het lijkt heel wat, maar zijn het niet vooral papieren tijgers aan het worden? Het vorige college had echt het geloof dat ze het tij konden keren, maar van die scherpte en vitaliteit zie ik in het huidige bestuur maar weinig terug. Rotterdam dreigt te verzanden in de projectencarrousel. Het is tijd om 'back to basic' te gaan.' Luid applaus uit de zaal.

vlnr: Wethouders Geluk, Karakus en Kaya bij de Stadsconferentie / foto: David Rozing Huiskamergesprekken
Genoeg stof voor de huiskamergesprekken, waarin de deelnemers in voor de gelegenheid ingerichte minihuiskamertjes midden in de Laurenskerk hoogstpersoonlijk bij de wethouders en de burgemeester op de koffie konden om verder te discussiëren over thema's als talentontwikkeling, werkgelegenheid, inburgering en het aantrekkelijker maken van Rotterdam als woonstad. Ook hier ging het er weer heftig aan toe. 'Niet lullen maar poetsen', besluit burgemeester Opstelten dan ook bij de terugkoppeling van de huiskamergesprekken. De boodschap is begrepen.

'Op de koffie' bij het college / foto: David Rozing

Bron: Bestuursdienst, 30-06-2008