OV-Chipkaart belemmert doorgang in het stadshart

30/06/2008 16:44

VNG

Op een aantal NS-stations in Nederland belemmeren poortjes van de OV-Chipkaart straks de doorgang voor voetgangers. Het gaat om stations die een verbinding vormen tussen bijvoorbeeld het stadscentrum en een achterliggend stadsdeel. Dit vaak tot ongenoegen van de gemeente waarin het station ligt.

De VNG en de Vereniging Openbaar Vervoer Centrumgemeenten (VOC) delen deze zorg. De doorgang is openbaar gebied die fungeert als een verbinding tussen twee stadsdelen. Een mooi voorbeeld is Leiden, waar de doorgang via het station de verbinding is tussen het ziekenhuis en de binnenstad.

De VNG en VOC vinden dat rekening moet wordt gehouden met de belangen van de inwoners van de gemeenten. Voorkomen moet worden dat passanten met hun OV-Chipkaart iedere keer moeten in- en uitchecken en dat voetgangers, zonder OV-Chipkaart, de doorgaande route wordt ontnomen.

Staatssecretaris Tineke Huizinga heeft toegezegd het gesprek met de NS en de betrokken gemeenten aan te zullen gaan. Zij wil een oplossing vinden die voor alle partijen aanvaardbaar is. VNG en VOC zijn verheugd over dit voorstel en zien dit graag op korte termijn gebeuren, te meer omdat de plaatsing van de poortjes in volle gang is.

Den Haag, 30 juni 2008








Vereniging Nederlandse Gemeenten