Provincie Zuid-Holland

Zuid-Hollandse molens bijzonder goed bedeeld met rijksmiddelen voor restauratie

Een belangrijk deel van de Zuid-Hollandse molens kan hun restauratieachterstand de komende jaren gaan wegwerken. Vanmiddag maakt de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) bekend welke subsidieaanvragen zij honoreert. Volgens de eerste berichten worden de Zuid-Hollandse molens goed bedeeld: bijna alle van in totaal 55 aanvragen zijn toegekend.

Begin april deed gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls (Cultuur) een oproep aan de RACM om de Zuid-Hollandse urgentielijst te hanteren bij het toekennen van de subsidies. Dit in plaats van de werkwijze die zich toen leek af te tekenen, waarbij de kleinste restauraties het eerst in aanmerking zouden komen. "Geef subsidie aan die molens die er het meest baat bij hebben", luidde in het kort het Zuid-Hollandse verzoek. Die wens komt nu uit.

Tezamen hebben de 224 Zuid-Hollandse molens een restauratieachterstand van 20 miljoen euro. Met haar 'Deltaplan Molens' wil de provincie Zuid-Holland die achterstand wegwerken. Zij heeft daarvoor ook eigen middelen gereserveerd.

Molens die vandaag hun aanvraag gehonoreerd zien door het RACM, krijgen van deze uitvoeringsorganisatie 70% van de subsidiale restauratiekosten. De provincie Zuid-Holland vult nog eens 25% aan.

Welke molens subsidie tegemoet mogen zien, wordt nog bekend gemaakt.