Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Vogelaar werkt aan verstedelijkingsafspraken 2010-2020

30-06-2008

In de periode 2010-2020 wil minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie ook de nadruk leggen op de kwaliteit van woningen en de woonomgeving. Ook moet er in de periode 2010-2020 nog fors worden bijgebouwd en vervangen. Bij het maken van nieuwe verstedelijkingsafspraken voor het komend decennium streeft Vogelaar bovendien naar meer integraliteit. Dat schrijft zij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Vogelaar ziet drie belangrijke ontwikkelingen die aanleiding zijn voor een andere aanpak van de verstedelijkingsopgave voor de komende jaren. De eerste ontwikkeling is dat de kwantitatieve woningbouwopgave omvangrijk blijft, o.a. omdat het aantal huishoudens zeker tot 2020 nog fors blijft groeien. Wel zullen regionale verschillen toenemen, waardoor meer maatwerk noodzakelijk wordt. Zo zijn er krimpregios, ontspannen regios en regios met een voortdurende hoge druk.

De tweede ontwikkeling is dat de kwaliteitseisen van zowel consumenten als overheden voor de woningen veelomvattender worden. De woonwensen van consumenten gaan over het type woning, de omgeving waarin deze staat en de bereikbaarheid voor specifieke doelgroepen (ouderen en starters). De mismatch tussen vraag en aanbod is vaak aanzienlijk en niet alleen met nieuwbouw op te lossen. In een groot aantal regios zal bestaande woningvoorraad flink aangepast moeten worden.

De derde ontwikkeling is dat de complexiteit van de verstedelijkingsopgaven en oplossingen toeneemt. De relatief gemakkelijke en goedkope bouwlocaties binnen en buiten de stad zijn inmiddels wel benut. Nu blijven de plekken over waar ook gezien de hoge (duurzaamheids)ambities extra inspanningen nodig zijn.

Deze ontwikkelingen zijn voor de minister aanleiding om regiospecifieke verstedelijkingsafpraken te gaan maken. Met de regios worden gesprekken gevoerd om tot gebiedsdocumenten te komen. In deze documenten wordt een beeld geschetst van de verstedelijkingsopgave en de uitvoerbaarheid daarvan. Verstedelijking heeft vooral betrekking op woningbouw, bereikbaarheid, waterberging, regionaal groen, milieumaatregelen en bedrijfsterreinen. Het kabinet werkt ondertussen aan het formuleren van de rijksinzet bij verstedelijking, zowel inhoudelijk als wat betreft de instrumentatie. Aan Dr. J.J.M. Kremers, voormalig bewindvoerder voor Nederland bij het IMF en nu adviseur Raad van Bestuur ABN Amro, is gevraagd advies uit te brengen over hoe bestaande middelen doelmatiger kunnen worden ingezet. Na de zomer zal bestuurlijk overleg plaatsvinden over de te maken verstedelijkingsafspraken.