Cafés zonder terrasverwarming hebben sympathie van Nederlander

30/06/2008 17:05

APS Agency

Zeist, 30 juni 2008- Morgen gaat het rookverbod in de horeca van kracht. Tangram Advies & Onderzoek in Zeist ondervroeg ruim 600 Nederlanders over hoe zij aankijken tegen de manier waarop de horeca hierop reageert. Omdat cafés geen klanten willen mislopen, worden massaal terraskachels aangeschaft.

Driekwart (74%) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft sympathie voor ondernemers die vrijwillig besluiten geen terraskachels te plaatsen.

De Nederlander houdt het echter bij sympathie. Men is niet bereid zich actief in te zetten om het gebruik van terraskachels in de horeca tegen te gaan. Zo wil slechts een kwart (26%) meewerken aan een handtekeningenactie tegen dit fenomeen. Ook hoeven café- en restauranthouders niet te vrezen geboycot te worden. 'Slechts' 15% van de Nederlanders is daartoe bereid.

In een door de overheid ingesteld verbod op terrasverwarmers ziet de meerderheid van Nederland niets. Driekwart (75%) vindt dat de horecaondernemer daarover zelf moet kunnen beslissen. Negentien procent ziet een dergelijk verbod wel zitten.

Iets meer dan de helft (53%) van de rokers kiest op een frisse avond voor het verwarmd terras. Hoewel de meeste niet-rokers (66%) op een frisse avond binnen wat gaan drinken, blijkt toch nog één op de vijf niet-rokers zich aan te sluiten bij de rokers en plaats te nemen op het verwarmde terras. Een aardig detail is dat 10% van zowel de rokers als de niet-rokers een terras zónder verwarming, maar mét dekens voor de gasten, een beter alternatief vinden.

Het aanstaande rookverbod in horeca zet in ieder geval een kwart (23%) van de rokers aan het denken. Zes procent zegt waarschijnlijk te zullen stoppen, 17% denkt door het rookverbod minder te gaan roken.

Bijna veertig procent (36%) van de Nederlandse bevolking vindt de overheid ongeloofwaardig wanneer zij aan de ene kant het gebruik van spaarlampen stimuleert, maar tegelijkertijd het gebruik van terrasverwarmers toestaat. Een ongeveer even grote groep (35%) is het hier echter niet mee eens.

Of veelvuldig gebruik van terrasverwarmers in de horeca leidt tot een algemene acceptatie en daardoor ook tot meer thuisgebruik van terrasverwarmers, daarover is de Nederlander verdeeld. Veertig procent denkt dat dat wel het geval is, 34% denkt dat dat niet zo is.





http://www.tangram.nl

http://www.perssupport.nl