Gemeente Den Haag

Gratis sport, muziekles of tekenen voor kinderen uit arme gezinnen

Sport, cultuur en de voorschool worden gratis voor Haagse kinderen uit arme gezinnen. Burgemeester en wethouders van Den Haag hebben dat besloten om te voorkomen dat een laag gezinsinkomen kinderen verhindert om mee te doen aan allerlei activiteiten.

Het college stelt voor dat kinderen uit gezinnen die tot 130 procent van het wettelijk minimumloon verdienen vanaf komend schooljaar gratis lid kunnen worden van sportclubs en culturele verenigingen. Lidmaatschap van bijvoorbeeld toneelgroepen, muziekkorpsen, dansverenigingen en de circuswerkplaats zijn dan gratis.

Het college van B&W wil ook sportattributen, van voetbalschoenen tot hockeysticks, zoveel mogelijk gratis maken. Ook kunnen kinderen van tweeënhalf tot zes jaar gratis naar de voorschool. Daar kunnen ze spelenderwijs het Nederlands beter onder de knie krijgen. Voorwaarde is dat het gezin de (gratis) Ooievaarspas heeft.

Kinderen doen mee
Het plan is de uitwerking van de landelijke actie Kinderen doen mee! Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken heeft voor 2008 en 2009 80 miljoen euro beschikbaar gesteld voor alle gemeenten om de armoede onder kinderen te bestrijden. Voor Den Haag is er voor die periode 4,6 miljoen beschikbaar. Over de manier waarop de gemeente dat geld wil besteden, tekent de Haagse wethouder Sociale Zaken Henk Kool maandag 30 juni een convenant met de staatssecretaris.

Kansen
Het doel is kinderen optimale kansen te geven. Uit cijfers van het Sociaal- en Cultureel Planbureau blijkt dat 37 procent van de kinderen uit gezinnen die tot 130 procent van minimumloon verdienen vooral om financiële redenen geen lid is van een sport- of culturele vereniging.

Bij kinderen uit gezinnen met een hoger inkomen ligt dat heel anders. Van hen is 88 procent lid van een vereniging, en doorgaans zijn de kosten geen reden om niet te sporten of muziek te maken. ,,Als we ten strijde willen trekken tegen de armoede in de stad, dan is hier nog een wereld te winnen, zegt wethouder Kool. ,,Geldgebrek mag er niet de oorzaak van zijn dat kinderen minder bewegen. Ieder kind verdient het om gezond op te groeien, sociaal vaardig te worden en zijn talenten te ontplooien. Dat is ook in het belang van de stad.

Wethouder Sander Dekker: Als de voorschool voor mensen met een kleine portemonnee gratis is kan het hen over de streep trekken. Het is van belang dat kinderen zonder taalachterstand aan het basisonderwijs beginnen. De voorschool helpt daarbij.