Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie in actie voor accijns op kerosine

Non Flying Dutchman geeft vakantietips aan Kamerleden

De Non Flying Dutchman, de piraat die zich sterk maakt voor vakantievieren zónder vliegtuig, vraagt dinsdagochtend aan Tweede Kamerleden om zonder vliegtuig op vakantie te gaan. Kamerleden die beloven het vliegtuig te laten staan krijgen ter plaatse een uniek 'Non Flying Dutchman' - wandtegeltje. De piraat geeft tips over leuke vliegtuigloze vakanties. Samen met Milieudefensie zet hij zich in voor de invoering van accijns op de vliegtuigbrandstof kerosine.

Wat: de Non Flying Dutchman geeft vakantietips aan Kamerleden Waar: ingang Tweede Kamergebouw, Het Plein, Den Haag Wanneer: dinsdagochtend 1 juli, 8.30 - 10.00 uur

Vanaf 1 juli is de ticketbelasting van kracht voor vliegtuigpassagiers die vanuit Nederland vertrekken. Woordvoerder luchtvaart Evert Hassink van Milieudefensie: 'De ticketbelasting is een belangrijke eerste stap in het terugdringen van -onnodig- vliegverkeer, en dus van de uitstoot van schadelijke stoffen zoals CO2 door de luchtvaartindustrie. Na de zomervakantie moet de Tweede Kamer opnieuw aan de slag om een volgend stapje te zetten: accijns op vluchten binnen Noordwest-Europa. Laten we beginnen met Duitsland, België, Frankrijk en Nederland'.

De nieuwe ticketbelasting die sinds 1 juli geldt voor vluchten vanuit Nederland gaat volgens Milieudefensie nog niet ver genoeg, omdat de belasting die reizigers moeten betalen veel lager is dan het werkelijke bedrag aan BTW en de accijns op vliegtuigbrandstof. In alle andere vervoerssectoren worden die kosten wel gewoon door de gebruiker betaald. Milieudefensie vindt het dan ook niet meer dan logisch dat dat ook voor vliegen het geval wordt. Volgens de Europese regels mogen lidstaten onderling afspreken om accijns op vliegtuigbrandstof te gaan heffen. Evert Hassink: 'In Europa is er geen enkele reden om de milieubelastende luchtvaart met belastingvoordelen te subsidiëren. Er zijn voldoende alternatieve transportmogelijheden, zoals bus, trein en auto'.

Milieudefensie hoopt dat de Kamerleden, die dinsdagochtend worden aangesproken door de Non Flying Dutchman, zich aansluiten bij de duizenden Nederlanders die al meededen met de campagne 'Proud to be a Non Flying Dutchman', via de actie-website www.nonflyingdutchman.nl .