Artis

Amsterdam, 30 juni 2008

Persbericht

Lemurenland in Artis geopend door Marijke Vos
Halfapen uit Madagaskar krijgen de ruimte in Artis

Vanmiddag heeft de Amsterdamse wethouder Marijke Vos het nieuwe Lemurenland in Artis feestelijk geopend. Samen met een groep kinderen, prachtig uitgedost als halfapen, liet zij de dieren los op hun nieuwe verblijf.

Lemurenland is gebouwd als een eiland, waar de halfapen zich vrijelijk kunnen bewegen. Bezoekers kunnen over het eiland wandelen en de dieren van heel dichtbij ervaren. Het nachtverblijf van de halfapen is geïnspireerd op een traditioneel koningshuis van het Oost-Afrikaanse eiland Madagaskar.

Lemurenland past in het beleid van Artis om de beleving van de natuur nog dichterbij te brengen en tegelijk meer ruimte voor de dieren te creëren.

Lemuren
Lemuren worden ook wel halfapen genoemd. Ze zijn zeldzaam en leven vooral op Madagaskar. Ooit vormden alle landmassa's op aarde één continent; Pangea. Dit dreef uiteen in verschillende werelddelen. Madagaskar werd al heel vroeg een afzonderlijk eiland. Op het eiland Madagaskar hebben planten en dieren zich zo gedurende tientallen miljoenen jaren in afzondering kunnen ontwikkelen.

Lemuren horen samen met apen, mensapen en mensen tot de orde primaten. Ze hebben kleinere hersenen dan apen, een spitse en natte neus, grote ogen en brede vingertoppen. De vrouwtjes zijn de baas, verdedigen de groep en kiezen hun partners.

Op Lemurenland zullen drie soorten halfapen wonen, namelijk de rode en zwartwitte vari's en de ringstaartmaki's. Lemuren worden met uitsterven bedreigd door het verdwijnen van het tropisch regenwoud op Madagaskar. Daarom maken zij onderdeel uit van een Europees fokprogramma (EEP) waar Artis ook aan meewerkt. Bekijk de foto's van de opening van Lemurenland en de bewoners

Voor een foto van de opening van Lemurenland en van de makis en varis kunt u kijken op: www.artis.nl/persfoto onder Actueel. Voor meer informatie over dit persbericht, kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie & Marketing, tel. 020 - 52 33 427 / 535 of via communicatie@artis.nl.