Kamerlid Agema over het bericht dat licht de kwaliteit van leven van demente bejaarden verbetert

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat licht de kwaliteit van leven van demente bejaarden verbetert

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-KZ-U-2857941

30 juni 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat licht de kwaliteit van leven van demente bejaarden verbetert (2070822650).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat licht de kwaliteit van leven van demente bejaarden verbetert. (2070822650)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "Licht goed voor demente bejaarden"?

Antwoord 1

Ja, daar ben ik bekend mee.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het eigenlijk heel erg triest is dat, ondanks dat licht depressiviteit, geestelijke achteruitgang en slecht slapen bij demente bejaarden vermindert, er tegelijkertijd veel te weinig verpleegkundigen zijn die ervoor kunnen zorgen dat demente bejaarden vaker naar buiten gaan?

Vraag 3

Hoe gaat u bewerkstelligen dat binnenruimten in verpleeghuizen beter worden verlicht en demente bejaarden vaker naar buiten gaan?

Antwoord 2 en 3

Het onderzoek waar u via het bericht aan refereert, gaat over het toepassen van heldere lampen binnenshuis al dan niet in combinatie met melatonine. Het is de verantwoordelijkheid van (het management van) zorghuizen om kwalitatief goede zorg te leveren. Als door onderzoek nieuwe behandelmogelijkheden bekend worden, kunnen zij deze toepassen.

Gelukkig zijn er naast verpleegkundigen ook verzorgenden, vrijwilligers, familie en vrienden die ervoor kunnen zorgen dat demente ouderen naar buiten gaan.


1) NOS Teletekst, `Licht goed voor demente bejaarden', 11 juni 2008