Gemeente Groningen

Groninger Veteranendag: "Respect voor uw inzet" Groningen leeft mee met haar veteranen. Jong of oud, gevochten in de Tweede Wereldoorlog, gediend in Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea, of uitgezonden naar Libanon, Cambodja, Srebrenica, Irak of Afghanistan: ze zijn allen door de Nederlandse regering uitgezonden voor de vrede. En daarvoor heeft de Stad groot respect. Dat stond centraal tijdens de tweede Groninger Veteranendag, vrijdag 27 juni in Martiniplaza.

"Veteranendag is een erkenning voor uw inzet voor de vrede", sprak burgemeester Jacq. Wallage tot de circa vierhonderd veteranen, hun partners en belangstellenden in de zaal. "Waar u ook bent geweest, hoeveel ups en downs u daarin ook hebt meegemaakt, u hebt er recht op dat de samenleving u laat merken dat we beseffen dat uw uitzending geen particuliere onderneming was, maar stoelde op een democratisch genomen besluit. En, misschien nog wel belangrijker, dat u de risico's hebt gedragen, kameraden hebt zien vallen, uw bijdrage hebt geleverd en dat wij, die dat vanuit onze veilige huiskamers hebben gadegeslagen, toch ten minste één keer per jaar mogen uitspreken dat wij respect hebben voor uw inzet."

Raketaanval
Muisstil luisterden de aanwezigen daarna naar de verhalen van drie veteranen. Een van hen is zwaargewond geraakt bij een raketaanval in Servië. Een veteraan, een humanistisch raadsvrouw, heeft militairen voorbereid op hun uitzending naar Cambodja, waar zij ook zelf was geweest. En de derde geïnterviewde veteraan heeft gediend in Libanon en zet zich nu actief in voor de veteranen. Ook was er muziek: van het Mirage Strijkkwartet en het jazztrio Nick Wendels. Na het officiële gedeelte was er gelegenheid om samen ervaringen te delen.

Waardering
Het was de tweede Groninger Veteranendag, die de gemeente heeft georganiseerd als blijk van waardering voor de prestaties van de Groningse veteranen. De eerste werd vorig jaar gehouden in de Martinikerk. De veteranen waardeerden dit blijk van erkenning enorm.

Foto's
Foto Groninger Veteranendag Ontvangsthal

Foto Toespraak Wallage Veteranendag
Foto Groninger Veteranendag Interview drie veteranen Foto Groninger Veteranendag diner

Lees hier de hele toespraak van de burgemeester.

Gepubliceerd op: maandag 30 juni 2008
maandag 30 juni 2008:
Groninger Veteranendag: "Respect voor uw inzet" maandag 30 juni 2008:
Steun van Rijk, NS en ProRail voor aanpak stationsgebied Groningen