Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Vogelaar sluit convenant met 5 maatschappelijke organisaties

30-06-2008

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie heeft maandag in Amsterdam samen met 5 maatschappelijke organisaties een handtekening gezet onder het convenant taalcoaches.

Minister Vogelaar was blij en trots om een convenant te kunnen ondertekenen met maar liefst 5 maatschappelijke organisaties:
* Het Nederlandse Rode Kruis,

* Humanitas,

* Landelijk Netwerk Thuislesorganisaties,
* Stichting Gilde Nederland en

* VluchtelingenWerk Nederland.

De 5 organisaties gaan vrijwillige taalcoaches werven en begeleiden. Deze vrijwilligers kunnen inburgeraars helpen bij het leren en oefenen van de taal ter ondersteuning van de professionele taalles. Inburgeraars kunnen bij het toewerken naar hun examen een extra steuntje in de rug en het oefenen met taal in de praktijk goed gebruiken. Het convenant onderstreept de verantwoordelijkheid en het belang van de samenleving bij inburgering. Bovendien leren mensen uit verschillende culturen elkaar kennen en waarderen!

Minister Vogelaar wil de komende drie jaar 10.000 extra taalkoppels (= een koppel van een inburgeraar met een vrijwillige taalcoach). Zij stelt daarvoor aan gemeenten 11 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten kunnen dit geld aan lokale maatschappelijke organisaties beschikbaar stellen voor de inzet van vrijwillige taalcoaches. De afspraken die de minister heeft gemaakt met deze 5 landelijke organisaties zijn hierbij een belangrijke ondersteuning.

Lodewijk de Waal, algemeen directeur Humanitas, die namens de 5 organisaties een woordje deed, pakte de uitdaging van de minister aan om óók vrijwilligers te werven bij de ministeries.

Download


Zie het origineel


* Convenant (pdf, 283 KB)