Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Waterschap werkt aan watergangen in Tuindorp

30 juni 2008 - De oevers van de waterpartijen in de Utrechtse wijk Tuindorp zijn toe aan een opknapbeurt. Omdat de wateren omgeven zijn door groenstroken en deel uitmaken van het ecologisch netwerk van de stad, gaat het waterschap waar mogelijk natuurvriendelijke oevers aanleggen. Waar dat niet kan worden nieuwe, houten, beschoeiingen gemaakt. De werkzaamheden duren tot het einde van het jaar. Vanaf het najaar worden de watergangen van Tuindorp tevens gebaggerd.

Natuurvriendelijke oever

Een natuurvriendelijke oever is een geleidelijk aflopende waterkant, met een houten bescherming die net onder het wateroppervlak is geplaatst. Zo wordt de oever beschermd tegen afkalven, maar ontstaat ook een strook ondiep water waarin allerlei waterplanten kunnen groeien en waar het goed toeven is voor allerlei (water)-dieren. Veel waterplanten hebben een zuiverende werking en zijn daardoor behalve mooi ook nog eens goed voor de kwaliteit van het water.

Werkzaamheden oevers

Het opknappen van de oevers wordt uitgevoerd door aannemer Fa. van Hees. Op dit moment wordt gewerkt aan de aanleg van een natuurvriendelijke oever langs de professor Jordanlaan. Daarna zijn vanaf begin juli de watergangen langs de prof. Fuchslaan en prof. Reinwardtlaan aan de beurt. Hier wordt de bestaande beschoeiing vervangen door een beschoeiing van vierkante houten palen met schotten ertussen. De werkzaamheden duren tot medio september. Tijdens de bouwvak liggen de werkzaamheden stil.

In het najaar staat het werk aan de singel langs de Kardinaal de Jongweg op het programma. Ook hier wordt waarschijnlijk een deel van de oever natuurvriendelijk ingericht.

Baggeren

In het najaar gaat het waterschap de watergangen in Tuindorp ook uitbaggeren. Dit project omvangt tevens de watergangen langs de Van Esveldstraat, de Huizingalaan en het water van de Brailledreef tot de Vecht. Over de details van de baggerwerkzaamheden bericht het waterschap medio september.

Informatie

Iedereen die aan een watergang woont waar de oever opgeknapt en/of waar gebaggerd gaat worden, krijgt voor de aanvang van de werkzaamheden een aankondiging in de brievenbus. Over de werkzaamheden aan de oever van de singel langs de Kardinaal de Jongweg organiseert het waterschap op dinsdag 9 september een inloopavond in buurtcentrum `De Leeuw', Samuel van Houtenstraat 1. Deze inloopavond wordt aangekondigd via een bekendmaking in de huis-aan-huisbladen en deze website.