Gemeente 's-Hertogenbosch

04-06-2008

Herstructurering Eikendonk

In december 2007 en in april van dit jaar hebben bewoners de plannen bekeken voor de vernieuwing van Eikendonk. Veel wijkbewoners hebben daar ook hun mening over gegeven. Deze meningen zijn opgenomen in het voorstel aan de raad voor de herstructurering van Eikendonk. Op 27 mei heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dit voorstel aan de raad voor te leggen. Op 30 juni zal de gemeenteraad daarom een besluit nemen over de volgende stappen voor de vernieuwing van Eikendonk.

Stedenbouwkundig plan uitwerken
Het college stelt de gemeenteraad voor om een stedenbouwkundig plan uit te werken, waarbij het accent ligt op de bouw van nieuwe (grondgebonden) ééngezinswoningen, in vooral de sociale huur. Dit sluit het beste aan bij de uitkomsten van het Woonwensenonderzoek en heeft ook de voorkeur van een groot deel van de bewoners.

Instemmen met Herstructureringsplan
Daarnaast stelt het college voor om in te stemmen met het Herstructureringsplan en dit in werking te laten treden, nadat er overeenstemming is tussen de huurders van de te slopen woningen én BrabantWonen over het Sociaal Plan. Zodra het Herstructureringsplan in werking treedt, kunnen huurders die willen vertrekken aanspraak maken op herhuisvestingsurgentie'. Zij krijgen daarmee o.a. voorrang voor een nieuwe woning, een verhuis- en inrichtingsvergoeding en een terugkeer mogelijkheid.

Vaststellen Sociale Visie
De raad wordt ook voorgesteld om de Sociale Visie vast te stellen en om kennis te nemen van het voornemen om voor het complex woningen, gelegen tussen de Bossche Pad, Eindstraat, Maastrichtseweg en Nieuw-Ambachtstraat op korte termijn een procedure te starten. Een procedure volgens de gemeentelijke monumentenverordening omdat deze woningen mogelijk monumenten zijn. Het college wil álle belangen in beeld brengen en dan een afweging maken. Het college wil vervolgens samen met BrabantWonen en de eigenaren van deze woningen bekijken, welke mogelijkheden er zijn om samen te werken om dit complex verder te ontwikkelen.