Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Specsavers gezondheidsweek van 30 juni tot 6 juli

Roken verdubbelt kans op oogaandoeningen

Huizen, 23 juni 2008 - Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je zichtvermogen en gehoor. Rokers lopen tweemaal zoveel risico om oogziekten als macula degeneratie en staar te krijgen als mensen die de sigaretten links laten liggen. Voor het gehoor geldt dat wie tien jaar lang stevig door rookt, op latere later leeftijd vijf tot tien decibel minder kan horen. Om hiervoor aandacht te vragen, gaat op 30 juni de Specsavers gezondheidsweek van start. Niet toevallig is dit de week waarin het rookverbod in de horeca van kracht wordt. In de winkel ligt informatiemateriaal over waarom roken slecht is voor de ogen en het gezichtsvermogen. Een steuntje in de rug voor iedereen die ook na 1 juli een extra argument zoekt om te stoppen met roken.

"Roken vermindert de toevoer van zuurstof en voedingstoffen naar de lichaamscellen in het oog en het oor die dienen voor zien en horen", legt Wieke de Vries van de Specsavers uit. "Ook de hoeveelheid anti-oxydanten in het lichaam neemt af door roken. Bij elke inhalatie van een sigaret komen er ongeveer vierduizend chemische deeltjes in het bloed die vervolgens door het hele lichaam verspreid worden. Sommige deeltjes tasten de bloedvaten in de ogen en oren aan wat kan leiden tot onherstelbare beschadigingen en verlies van gezichtsvermogen of gehoorschade. Veel mensen zijn daar niet van op de hoogte en velen hebben zelfs nog nooit van de oogaandoeningen macula degeneratie en staar gehoord."

Macula degeneratie en staar
Macula degeneratie (ook wel bekend als ouderdomsblindheid) is een gevolg van het afsterven van het midden van het netvlies waar zich de gele vlek bevindt. De gele vlek zorgt ervoor dat we details kunnen zien. Macula degeneratie leidt tot een onherstelbaar wazig zicht. De oogziekte staar zorgt ervoor dat je steeds slechter kunt zien. Staar, dat meestal optreedt bij ouderdom, maakt de ooglens troebel: er komen allemaal mistige vlekjes in en op de ooglens. De klachten lopen uiteen van 'wazig zien' tot 'dubbele beelden'. Maar ook kunnen kleuren vervagen en sommige patiënten krijgen last van lichtschitteringen.

Onomkeerbare gehoorschade door roken
Er is eveneens een direct verband tussen hart- en vaatziekten en het gehoor. Recent onderzoek heeft aangetoond dat slechte doorbloeding een oorzaak is van doofheid. Maar in tegenstelling tot hart- en vaatziekten is schade aan het gehoor niet omkeerbaar. Wie tien jaar lang stevig door rookt, kan op latere leeftijd vijf tot tien decibel minder horen. En dat kan nét het verschil zijn tussen wel of geen hoorapparaat.

Over Specsavers Opticiens

Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1000 winkels, waarvan op dit moment 90 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. Internationaal verkoopt Specsavers jaarlijks 9 miljoen brillen van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Specsavers-winkels worden geleid door volledig MBO-gediplomeerde opticiens, die uitgebreid oogonderzoek verrichten.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (