Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Laatste keer roken tijdens het Smoke Festival op maandag 30 juni Rook uw laatste sigaret en zet het Louis Hartlooper Complex nog eenmaal blauw!

Utrecht, 27 juni -- Aanstaande maandag 30 juni is het zover. Een historisch moment; niet meer roken in de horeca. Zorg er daarom voor dat het Louis Hartlooper Complex zich nog eenmaal in rokerige sferen waant en kom een of meerdere laatste sigaretten roken! Das Kabinett dient voor de gelegenheid als Rookkamer. Om 21:00 uur wordt de film Smoke van Wayne Wang vertoond in Zaal 4 en aansluitend is de première te zien van de film Smoking and Other Crimes in Das Kabinett. Een groep jonge filmmakers hebben een Engelstalige donkere komedie gemaakt, over het laatste uur van 30 juni.

Smoke, een geestige en ontroerende film van regisseur Wayne Wang, vertelt het verhaal van een gezellig sigarenzaakje in Brooklyn dat de kapstok vormt voor verhalen en gebeurtenissen waarin sigarenboer (een sympathieke Harvey Keitel), rouwende schrijver (Hurt) en straatjongen de plot bepalen. Kleurrijke personages krijgen profiel mede door het gebruik van de camera die op afstand begint, gaandeweg nadert en letterlijk eindigt aan de lippen van Wren. Zijn kerstverhaal is daadwerkelijk door auteur Paul Auster voor The New York Times geschreven, waarop Wayne (Eat a Bowl of Tea, The Joy Luck Club) hem uitnodigde samen het scenario te schrijven. De samenwerking werd voortgezet met Blue in the Face, opnieuw met sigarenboer Keitel als middelpunt.

Rond 23:00 uur start de film Smoking and Other Crimes in Das Kabinett. Een komedische filmnoir over het laatste uur dat men mag roken voordat het rookverbod in de horeca van kracht zal gaan. Tijdens dit uur roken en drinken er twee vaste klanten en een mysterieuze nieuwe klant, die steeds niet toekomt om haar verhaal te vertellen, in een klein café. De eigenares hoort dat er een seriemoordenaar vrij rondloopt in de stad. Een van de vaste klanten vertelt dat hij binnenkort dood gaat aan longkanker, niet wetende van het rookverbod. Hij is bezig met zijn testament. Iedereen probeert in zijn testament te komen. Hij speelt ze tegen elkaar uit. Uiteindelijk is het twaalf uur en mag men niet meer roken. Met de komst van een politieagent ontknopen de verhaallijnen zich in een onverwachte wending. Zie ook: www.smokingandothercrimes.com.