Raad van State

maandag 30 juni 2008

10.00 uur

Zitting over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. De vergunning is verleend voor het opvissen van 558.200 mosselton (ongeveer 5,6 miljoen kilo) mosselzaad en halfwasmosselen in de westelijke Waddenzee, die vervolgens op kweekpercelen in de Waddenzee worden uitgezet. De vergunning ziet op de visserij in het najaar van 2006. Onder meer Vogelbescherming Nederland komt in beroep tegen deze vergunning. Zij is tegen het opvissen, omdat zij vreest dat er schade ontstaat aan de bodem van de Waddenzee en dat er te weinig voedsel overblijft voor de eidereenden en toppereenden in het gebied. Eerder vernietigde de Raad van State de vergunning die was verleend voor het opvissen van mosselen in het voorjaar van 2006. Die uitspraak van 27 februari 2008 is te vinden op deze site onder zaaknummer 200607555/1. Ook het persbericht dat de Raad van State bij deze uitspraak heeft uitgebracht is, via 'PERS' en 'Persberichten', te vinden op deze website. De zitting gaat ook over de weigering door de minister om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het transporteren van mosselen van kweekpercelen in de Waddenzee naar Zeeuwse percelen. Voor dit transport is nooit eerder een vergunning verleend. Volgens de minister is dit wel nodig, maar is er geen sprake van een "urgente situatie" die het noodzakelijk maakt om tegen het transport op te treden. (zaaknummers 200705874/1 en 200707566/1)

11.45 uur

Zitting over het besluit van de minister van LNV, waarbij ontheffingen zijn verleend van de Flora- en Faunawet voor het project "Westelijke Randweg en Westelijke Randweg Beverwijk N197". De Vereniging Westerhout Blijft maakt bezwaar tegen de ontheffingen. Een eerder beroep van haar tegen het besluit is door de rechtbank in Haarlem ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak heeft de vereniging hoger beroep ingesteld. Zij vindt dat de ontheffing niet had mogen worden verleend, omdat onder meer de zandhagedis en een vleermuissoort worden verstoord door de werkzaamheden aan de randweg. (zaaknummer 200708748/1)

13.00 uur

Zitting over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij. De vergunning is voor een periode van vier jaar (november 2006 - november 2010) verleend voor het uitvoeren van een kokkelkweekproef. Bij deze proef worden op kansarme plaatsen in de Westerschelde kokkelbroed en kleine kokkels opgevist en vervolgens in kweekpercelen in de Oosterschelde weer uitgezaaid. Als de kokkels op de percelen zodanig zijn gegroeid dat ze geschikt zijn voor consumptie, worden ze opgevist. Doel van de proef is onder meer te bekijken of er commercieel interessante alternatieven zijn voor het vissen op wilde kokkels, waarbij tevens de natuurwaarden worden gerespecteerd. De Faunabescherming is van mening dat het verplaatsen van de kokkels vanuit de Westerschelde grote gevolgen kan hebben, doordat er te weinig voedsel overblijft voor de scholekster en de kanoetstrandloper in het gebied. (zaaknummer 200704739/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen aan een recyclingsbedrijf heeft verleend voor onder meer het opslaan en bewerken van afvalstoffen aan de Nieuwe Compagnie in Hoogezand. De vergunning is verleend voor een periode van tien jaar. Het college van burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer is het niet met deze vergunning eens en verzoekt de Raad van State de vergunning te schorsen. (zaaknummer 200803160/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.