Ten Cate NV

KONINKLIJKE TEN CATE NV

investor relations

Persbericht

Xennia boekt succes met ontwikkeling nieuwe toepassingen voor industriële inkjetmarkten

In januari 2008 heeft TenCate 75% van de aandelen overgenomen van Xennia Technology Ltd. in de buurt van Cambridge (Groot-Britannië). Hierdoor kan sneller worden ingespeeld op alle mogelijkheden om inkjettechnologie in te zetten voor het produceren van technisch textiel. Inkjettechnologie heeft de potentie om bestaande finishing- en coatingtechnologie te vervangen en nieuwe materialen te creëren voor de sector technisch textiel.

TenCate, Xennia, Xaar en andere bedrijven en instellingen hebben in het kader van het DigiTex R&D-project, dat door de Europese Commissie wordt gesubsidieerd, samengewerkt om met behulp van inkjettechnologie belangrijke innovaties te introduceren in technisch textiel voor de Europese sector.

Enkele belangrijke ontwikkelingen die Xennia de afgelopen jaren met haar inkjettechnologie heeft geboekt, hebben ook geleid tot waardevolle toepassingen in andere industriële sectoren, zoals productdecoratie, verpakking, het aanbrengen van materialen en gespecialiseerde printing. De activiteiten van Xennia concentreren zich op het aanbrengen van (functionele) materialen met inkjettechnologie. De verwachting is dat deze activiteiten de komende jaren sterk zullen groeien. Xennia heeft een uitgebreide portfolio inkten en hardware voor inkjetprinters die kunnen worden afgestemd op specifieke industriële toepassingen. Xennia kan vaste XenJet-print-engines of XenJets met scantechnologie inbouwen in productie-installaties om chemische stoffen aan te brengen op tal van verschillende ondergronden.

Recente ontwikkelingen
Een voorbeeld van zo'n belangrijke recente ontwikkeling is de commerciële introductie door Xennia van een industriële single-pass-printer met vaste opstelling voor de decoratie van keramische tegels. Deze machine is ontwikkeld voor Creta Print uit Spanje. Het printproces zorgt ervoor dat keramische tegels er willekeurig en natuurlijk uitzien en ook zo aanvoelen (ter vervanging van bijvoorbeeld marmer en graniet). Dit systeem heeft al tot veel belangstelling uit de markt geleid. Xennia plant een wereldwijde introductie samen met haar OEM-partner. Het eerste jaar na introductie worden meer dan tien orders verwacht voor dit systeem. De vooruitzichten voor orders in het komende jaar wijzen op een aanzienlijke groei van deze innovatieve oplossing voor de keramiekindustrie.

Xennia heeft voor haar printsystemen en inkten nog meer opties in toepassingen als labeling, verpakking, productdecoratie binnen de productielijn en het

Egbert Gorterstraat 3 Postbus 58 T +31 (0)546 544 911 7607 GB Almelo 7600 GD Almelo F +31 (0)546 814 145 www.tencate.com

aanbrengen van materialen. Systemen voor het aanbrengen van materialen kunnen worden gebruikt voor geprinte electronica, zoals zonnecellen, antennes, halfgeleiders en actieve displays. Geraamd wordt dat deze markt op basis van inkjettechnologie de komende vijf jaar zal oplopen tot circa drie miljard euro.

Het belang voor TenCate
TenCate ziet mogelijkheden voor het gebruik van inkjettechnologie voor haar beschermende weefsels en outdoor-weefsels, en introduceert daarom op korte termijn nieuwe producten met nieuwe of verbeterde eigenschappen. Dit leidt tot de productie van `slim textiel'. Voor TenCate betekent deze ontwikkeling bovendien een grote kostenbesparing voor de komende periode van vijf jaar, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en energie. Xennia bevindt zich in een uitstekende positie om oplossingen aan te dragen voor deze opkomende markt.

Naast het belang van inkjettechnologie voor het coaten en finishen van weefsels ziet TenCate mogelijkheden voor haar kunstgrasproductie en composietmaterialen. Het coaten van deze materialen op basis van inkjettechnologie kan nieuwe functionaliteiten opleveren. Voor kunstgras kan dit leiden tot betere slidingeigenschappen en een natuurlijker uitstraling. Voor composietmaterialen maakt deze techniek in de toekomst sensoring en monitoring van het materiaal mogelijk.

TenCate gaat niet op zoek naar mogelijkheden buiten haar kernmarkten. Via Xennia, dat zijn oplossingen op de markt zal brengen via belangrijke OEM's, profiteert TenCate indirect van de ontwikkelingen in andere sectoren. Xennia zet haar activiteiten voort zoals voor de deelname, maar kan daarbij profiteren van het wereldwijde netwerk van TenCate.

Inkjettechnologie heeft van het Innovatieplatform een speciale plaats gekregen als innovatieve technologie. TenCate heeft een alliantie opgericht met het bestaande consortium (High Prints), met belangrijke Nederlandse industriële partners als Océ, om de krachten op dit technologisch gebied te bundelen en om tot open innovatie te komen. TenCate zal deze technologie uitsluitend toepassen voor haar kernactiviteiten op het gebied van functionele materialen. Andere sectoren zullen in de gelegenheid worden gesteld om de kennis van Xennia/TenCate te gebruiken onder licentie.

In het lopende jaar zal Xennia een beperkte positieve bijdrage leveren aan de resultaten van TenCate. Het is de verwachting dat de resultaten de komende jaren substantieel zullen stijgen. De komende vijf tot zeven jaar heeft inkjettechnologie het potentieel om een significante impact te hebben op de winstgevendheid rond met name beschermende weefsels.

Extra informatie over inkjettechnologie
Inkjettechnologie wordt in toenemende mate gezien als meer dan een printtechniek, maar wordt tot op heden vooral geassocieerd met computergebruik. De grote voordelen van inkjettechnologie voor een industriële omgeving:

Pagina 3/3


· vereenvoudiging van productieprocessen,
· verhoging van de productiviteit,

· verlaging van de exploitatiekosten,
· maatwerk op grote schaal,

· flexibiliteit bij het ontwerpen en maken van miniatuurapparatuur.

Xennia
Xennia is op wereldniveau een toonaangevend, onafhankelijk bedrijf voor industriële inkjettechnologie. De juiste kennis van integratie, chemie, techniek en hardware is aanwezig om inkjetoplossingen te creëren voor diverse industriële toepassingen. Xennia levert hoogwaardige XenJet-printers en eigen inkt. Het bedrijf heeft uiteenlopende chemische formules (inkten/vloeistoffen), bijvoorbeeld voor keramische materialen, geleidende materialen, textielpigmenten en kleurstoffen, metaaloplossingen en metaaldispersie, magnetische materialen en uv-inkten. In de tien jaar dat Xennia inkjettechnologie ontwikkelt, heeft het bedrijf een enorme kennis verzameld. Het bedrijf is houder van verschillende octrooien voor bijvoorbeeld inktsamenstellingen, aanbrengprocessen en systeem en componentontwerp.
Xennia heeft goede samenwerkingsverbanden met belangrijke bedrijven op de markt, zoals Xaar plc, Hewlett Packard en FujiFilm Dimatix (fabrikanten van printkoppen). Het management heeft 16% van de aandelen van het bedrijf in handen, naast de industriële aandeelhouders TenCate en Xaar.

TenCate
TenCate is een multinationale onderneming die textieltechnologie combineert met bijbehorende chemische processen bij het ontwikkelen en produceren van specialistische materialen. TenCate's activiteiten zijn onder te verdelen in vier toepassingsgebieden: veiligheid en bescherming, lucht- en ruimtevaart, sport en recreatie en infrastructuur en milieu.
Het bedrijf speelt wereldwijd een vooraanstaande rol op het gebied van beschermende weefsels, composietmaterialen voor pantsers en voor de lucht- en ruimtevaart, geosynthetics en kunstgras.
TenCate is genoteerd aan NYSE Euronext.

Koninklijke Ten Cate nv
Almelo, 30 juni 2008